· 

365x LIEFDE

Kookboek en kok oftewel chef

O hemel, wat moeten we nu weer eten??? Ik denk dat er weinig mensen zijn die dit nooit geroepen hebben. Ik dus ook en om preciezer te zijn: dit moet ik regelmatig geroepen hebben rond de eeuwwisseling. En Oudste Kind, verder te noemen 'OKind', moet daar een punthoofd van gekregen hebben want zij maakte een heus ideeënboek voor mij. Ze is daar serieus maanden mee bezig geweest in het geniep en ik heb nooit gemerkt waar ze mee bezig was. De foto's zijn deze keer extra groot, want als je ze niet kunt lezen is de charme eraf;-)

VERRASSING!

Kookboek zelfgemaakt

Ik geef het je te doen: ik als moeder wist soms niet eens welk eten ik die dag moest voorzetten aan OKind en haar jongere zusje, maar OKind ging de uitdaging aan om in korte tijd iets te bedenken voor 365 dagen!

 

Een behoorlijke K-Klus in mijn ogen, maar ze heeft het voor elkaar gekregen en met zoveel liefde, creativiteit en humor dat ik het nu tijd vind om deze historische daad een plekje in de Nederlandse geschiedenis te bezorgen.

 

Ik heb zelf altijd amper gebruik gemaakt van kant en klare pakjes en zakjes wat eten betreft, maar om haar boekwerk te illustreren moest ze toch de nodige plaatjes bij elkaar sprokkelen. Misschien ging ze daarom regelmatig bij vriendinnetjes eten;-)

 

Nou heb ik altijd behoorlijk goed kunnen koken (Hoe ouder hoe heter), maar ik moest dan toch wel hartelijk lachen toen ik naast de slavinken zag staan dat ik ze wel even moet bakken. My kind of humor!

 

De toewijding waarmee ze dit boek heeft gemaakt zorgt nog steeds voor een brok in mijn keel en een traan in mijn ogen<3

Zelfgemaakt kookboek

OKind was zeer creatief bezig. Zie bijvoorbeeld hierboven het poëzieplaatje bij de Kip-Kerrie-Ragout. Met een heuse Kip-Kerrie-Koala! Om verliefd op te worden toch? En zou je ooit verwachten van een ongeveer 20-jarige dat ze een hele week salades zou willen eten? Kijk dan eens naar pagina 5. Zelfs de insectjes uit de eventueel niet goed gewassen sla vliegen lustig rond! En het onregelmatig gemaaide gras kon een kopie zijn van dat in onze tuin!

HUTCHEE

Kookboek

OKind twijfelde (waarschijnlijk terecht) aan mijn verstandelijke vermogens en tekende voor de zekerheid de groenten erbij. Stel je voor dat mams hachee maakt van rode bieten of, erger nog, zuurkool van uien!

 

Aan de andere kant is deze telg ook niet vies van het mengen van leftovers, dus zou ze zelf hoogstwaarschijnlijk een kliek hutspot mengen met een restje hachee, waardoor je simpelweg een nieuw recept creëert: de hutchee! Wij zijn niet zo moeilijk;-)

 

Alhoewel, soms wel een heel klein beetje... Ik kan me herinneren dat ze voor het eerst gebakken vis wilde eten. Oké, ze zou het proberen maar dan mocht het alleen kibbeling zijn. Tuurlijk, doen we.

 

Kan je je voorstellen hoe een chirurg probeert tijdens een operatie de zenuwen van de patiënt te vermijden? Nou, zoiets, alleen was een chirurg waarschijnlijk sneller klaar met een volledige bypass dan OKind met haar vierkante millimeter kibbeling:-D 

Kookboek met recept ideeën

Deze pagina 20 lijkt saai vergeleken met de rijkelijk van plaatjes voorziene 138 andere, en start ook met een eenvoudige doch voedzame maaltijd. Maar dan: 17 februari. Kijk nou toch wat een inzicht! En net als je diep ontroerd naar de tissues grijpt  lees je 18 februari...

 

Ook geinig om te lezen, mijn kind let net zo op alle details als ikzelf. Niet alleen het telefoonnummer van de pizzaboer maar ook bezorgtijden en prijzen staan genoteerd.

 

Het thuisbezorgen van maaltijden was toen nog niet zo normaal als nu en ik heb geen idee wat het bezorgen extra kostte. Als toen de goedkoopste pizza ƒ12,50 was en nu €5,00 dan is het niet echt duurder geworden, maar kwalitatief is er volgens mij best het een en ander veranderd.

 

Ik heb in de afgelopen jaren wel eens een pizza laten bezorgen maar ik was niet weg van hoe ze eruit zagen en de smaak viel ook tegen. Trouwens, als ik de bezorgers in vliegende vaart een drempel zie nemen waarbij ik de pizza's tegen het 'plafond' hoor kletsen, dan heb ik al gegeten en gedronken.

 

Dan ga ik liever zelf naar een goede pizzeria!

BEESTJES

Kookboek insecten

OKind kon ook in de toekomst kijken, nooit geweten! Jaren geleden zag ik de (wat bizarre) humor wel in van deze plaatjes bij haar teksten over tapas, niet wetende dat een kleine 2 decennia later serieus sprinkhanen, meelwormen enz. op menig Nederlands restaurantmenu zouden verschijnen. Oh jakkie. Een hartgrondig welgemeend JAKKIEJAKKIE!

 

Echt, je kan honderd keer roepen dat hele bevolkingen hier van leven, dat die mensen heel gezond zijn en dat het zo lekker crunchy is, maar als ik dit gekriebel zie doe ik een stap achteruit. Waarschijnlijk meerdere.

 

Wij zijn dit niet gewend, het zit niet in onze cultuur (of wat daarvan nog is overgebleven). Ik ben nog nooit bang geweest voor mijn eten, maar dit ging en gaat me toch echt te ver.

 

Ik moet er niet aan denken dat een ober ooit aan mijn tafel het menu van de dag zou staan aanprijzen: 'Vandaag serveren wij de 'romige luizensoep', met als amuse 'met honing gelakte spinnenpootjes'. Het hoofdgerecht bestaat uit 'gelardeerde sprinkhanenruggetjes met vlooienpuree en gepofte meelwormen' en het dessert, jaja u boft, 'geplette krekelkopjes overgoten met een luchtige muggenbluf'.

 

En dan zou het kwijl me in de mond moeten lopen? Zou hij erg gekwetst zijn als ik kies voor een patatje oorlog?

Kookboek
Kookboek

Zo, met de 2 foto's hierboven sluit ik dit blog af. Er zal vast nog minstens 1 vervolg komen want er staan zoveel leuke dingen in (en dan heb ik het nog niet eens over de recepten zelf;-) Hoe lief is dit alles en hoe trots mag je zijn als moeder dat een kind dit voor je maakt?

 

Ik heb van JKind (jongste kind) ook nog prachtige dingen liggen, zoals tegoedbonnenboekjes. Nog meer 'schrijfstof' voor mij. Ik heb niet alle recepten gemaakt uit dit grote eetdossier en ik heb ook nooit alle tegoedbonnen 'verzilverd', maar ik hoef je denk ik niet te vertellen dat dat wel het minste is om je druk over te maken. Het feit dat kinderen dergelijke dingen voor je maken is de kroon op je opvoeding, de spreekwoordelijke kers op de magnifieke taart die 'LIEFDE'. heet. En daarmee sluit ik voor nu dit dossier:-D

BewaarPin

Zelfgemaakt kookboek met duidelijke illustraties

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Gerda (zondag, 08 maart 2020 11:20)

    Smaakvol verhaal! Weer heerlijk om te lezen.