· 

APPELPLAATKOEK (20 porties)

Appelplaatkoek, appelgebak, appeltaart

Appeltaart, wie lust het niet? Nou ja, mijn jongste dochter bijvoorbeeld en misschien nog iemand maar los van die twee verder iedereen toch? Dit is een groot recept, waarmee ik wil zeggen dat mijn bakplaat afgeladen is. Je kunt er 20 behoorlijke stukken uit halen maar heb je een krenterige bui dan lukt 40 stukjes ook;-)

Appelplaatkoek, appeltaart, appelgebak

Deze appelplaatkoek is serieus lekker, wat zoveel betekent dat er veel roomboter en suiker in gaat maar ook havermout en veel appel, dus toch ook wel een gezonde twist. Nee gekheid, dit is natuurlijk een 'guilty pleasure' maar dat heb je af en toe heel erg nodig!

 

Het recept heb ik van een collega die afscheid nam en trakteerde op eigengemaakt lekkers. Al nakauwend op de laatste hap van deze goddelijke koek vroeg ik haar waarom ze er niet meteen een recept bij gegeven had. Een paar minuten later had ze dat alsnog geregeld, waarvoor mijn innige dank! Als eenvoudig mens kan je me niet blijer maken dan met een eenvoudig recept dat hemels smaakt!

INVRIEZEN EN OPWARMEN

Appelplaatkoek, appeltaart, appelgebak

Kijk nou, een oneindige landingsbaan van appeltaart. Dat is natuurlijk veel te veel om ineens op te eten, zelfs voor mij;-) Maar daar is de vriezer voor!

 

Ik snijd de koek in stukken en houd apart wat ik die dag nodig heb. De rest vries ik in. Je kunt de afgekoelde stukken makkelijk met meerdere in een bakje doen. Ik doe er altijd wat bakpapier tussen voor de zekerheid.

 

Op het moment dat ik zeg maar twee stukken nodig heb haal ik die uit de vriezer en gaan ze rechtstreeks in de airfryer. Niet voorverwarmen. 5 Minuten op 195℃ en het is alsof ze zo van de warme bakker komen. 

 

Gebaksvorkjes gaan hier niet werken. Ik gebruik gewone kleine vorken, een lepeltje of mijn vingers. Door de havermout valt het sneller uit elkaar dan ander appelgebak maar het is ook weer niet zo dat hij instort als je er alleen maar naar kijkt. Hij is gewoon heerlijk bros. Én krokant!

 

Als ik hem weer maak gaan er noten in, jammie! Én slagroom erop...

HET RECEPT

APPELPLAATKOEK

INGREDIËNTEN

 • 1 pond zelfrijzend bakmeel
 • 1 pond donker- of lichtbruine basterdsuiker
 • 0,5 pond havermoutvlokken
 • 400 gr roomboter
 • 6 á 7 appels (ik gebruikte hier Elstar)
 • wat kaneel
 • citroenrasp (optioneel)
Appelplaatkoek, appeltaart, appelgebak

ZO MAAK JE HEM

 1. Oven voorverwarmen op 170 gr en bakplaat invetten (ik vet niet in maar gebruik bakpapier)
 2. Bakmeel, basterdsuiker en havermoutvlokken goed mengen
 3. Boter langzaam smelten en door het meelmengsel roeren
 4. Appels in kleine stukjes snijden, kaneel (en eventueel citroenrasp) erdoor mengen
 5. 2/3 Van het deeg op de plaat leggen, goed verdelen
 6. Appelstukjes er bovenop, goed verdelen en 1/3 van het deeg erover verkruimelen
 7. Bakken: ongeveer 45 min en eventueel op het laatst de taart afdekken met wat aluminiumfolie (de tijden van jouw oven kunnen afwijken dus houd hem in de gaten)

Snoep ze!

 

Meer Recepten

BewaarPin

Appelplaatkoek, appeltaart, appelgebak

Reactie schrijven

Commentaren: 0