· 

BALKON 4.1

Clematis Joe, witte kleine bloemen

Mijn balkon is 4.30m bij 1.30m. Niet heel groot maar ook niet heel klein. Toen ik 6 jaar geleden hier kwam wonen werd het pionieren, want het is een zonnig balkon met niet veel zon..., snap je? Door de bomen voor het gebouw bereikt niet elke zonnestraal mijn balkon en zelf vind ik dat heerlijk, maar niet elke plant vindt dat lekker.

Dus ben ik ieder jaar wel wat aan het uitproberen. Vaste planten vind ik geweldig en dan in het voorjaar aanvullen met eenjarigen. Kruiden zijn ook geweldig. En bomen;-D. Ja, maar dat gaat niet allemaal natuurlijk, dus jaarlijks ontdek ik wat wel of niet werkt.

FOUTJE

Zak aan de muur voor kruidenplanten

Normaal gesproken mag ik me graag eerst wat verdiepen in wat ik zou willen. Beetje voorbereid zeg maar. Dat je weet wat je doet. Nou, ik was zo blij met mijn seniorenapparteflat dat ik gewoon begon met aanschaffen. Geen kapitale zaken maar ik moest en zou bijvoorbeeld een 'kruidenzak' kopen. Want ik wilde veel verse kruiden omdat ik zo graag kook.

 

Ging niet goed dus. Van het licht op dit balkon wordt menig kruidenplantje niet vrolijk en laat dat dan ook duidelijk merken. Ach, na 6 weken waren de plantjes dood en de zak geadopteerd door een vriendin met tuin.

 

Ik heb het later nog geprobeerd met tijm, basilicum en rozemarijn. Die hebben het nog wel naar hun zin bij mij maar verder heb ik de moed opgegeven wat betreft verse kruiden. Bovendien is gebleken dat ik sowieso vaker naar de gedroogde varianten grijp, dus dat is (bijna) einde vers spul.

AFVOER WEGGEWERKT

Balkon met lila bloemen

Verder ging het goed. Omdat Jochie bij me was komen wonen moest er wel een net komen zodat hij keurig op het balkon bleef en niet onverwacht buiten ging spelen.

 

Daardoor kon ik ook klimplanten neerzetten en die doen het goed!!! Omdat de ruimte beperkt is moet ik wel regelmatig snoeien maar dat is niet veel werk.

 

Mijn balkon heeft een goot in de vloer voor afvoer van regenwater en dat was een vervelend dingetje. Plantenbakken die ik helemaal tot aan de rand wilde zetten stonden dan scheef, zodat er altijd iets onder moest. Op deze foto's zie je dat ik een houten balk had neergelegd. Was niet ideaal. Later heb ik een rand bakstenen gebruikt maar dat was het ook niet.

 

Uiteindelijk heb ik het als volgt opgelost: de goot gevuld met grind dat te groot was om door de afvoer te kunnen spoelen. Grind goed vlak gemaakt en kunstgras gelegd van rand tot rand. Probleem opgelost. Het water kan weg, de plantenbakken staan recht en het balkon lijkt optisch groter. Verder naar beneden zie je dit op foto's.

Balkon met rode planten en bloemen

Hier zijn we iets verder in de tijd. Het zal je opvallen dat ik ook diverse stoelen heb geprobeerd want ik wil lekker zitten. En soms zak je door eentje heen (poreus kunststof, ik was niet te zwaar, écht niet;-) 

 

Veel planten vind ik leuk maar er moet wel eenheid in zitten. Geen bonte mengeling dus maar kleuren die goed bij elkaar passen of elkaar versterken.

 

Op deze foto staat bamboe naast mijn stoel. Dat blijkt het uitzonderlijk goed te doen in mijn kleine Hof van Eden. Er zijn al een paar bamboestruiken naar de tuin van Jongste Dochter verhuisd. Zij adopteert vaak planten die het bij mij niet goed doen of te groot worden want ik laat ze niet allemaal dood gaan hoor! Dat zou ik niet over mijn hart kunnen verkrijgen.

Balkon in het voorjaar met kunstgras

Hier is het voorjaar 2020. De goot is dus netjes weggewerkt en het kunstgras ligt inmiddels 3 jaar en blijft erg mooi. Gewoon stofzuigen, lekker makkelijk!

 

Ik kijk elk jaar hoe het er onder de grasmat uitziet en dat is verbazend netjes en schoon! Er staat namelijk een grote berk vlakbij en die geeft 3x per jaar rommel: zaadjes, zaaddozen en blad maar dat ruim ik met liefde op want ik ben gek op berken:-)

 

Het is nu nog vrij kaal maar als ik er niets aan zou doen heb ik over 2 maanden een machete nodig. Nee hoor, het is weinig werk maar ik heb er heel veel plezier van. De niet zo mooie omheining van eerst is inmiddels ook vervangen door een 'katbestendig' net dat bijna onzichtbaar is. De houten bak met echt gras is een eigen maaksel voor mijn stoere kater. Helemaal voor hemzelf; kan ie lekker zonnebaden en vooral de boel in de gaten houden. Zo hebben we samen plezier van ons kleine tuintje!

WIE HET KLEINE NIET EERT

Vogelbadje op balkon

Omdat we veel vogels in de buurt hebben moest er ook een vogelbadje komen. Ik wilde een vierkant badje en ik heb er even op moeten wachten maar ineens was er een bouwmarkt die ze verkocht.

 

Meesjes, eksters, kauwtjes en zelfs de bonte specht komen vaak drinken (en 's winters ook eten). Een roodborstje nam laatst een bad en kon me niet blijer maken! 

 

Ook wordt ik vrolijk van de hommels en bijen die elk jaar mijn bloemen komen opzoeken. En het is feest als de vaste planten in het voorjaar weer uitlopen. Het zijn allemaal van die kleine dingen die samen maken dat ik helemaal happy ben met mijn plekje. Voor mij valt het onder rijkdom. Cliché, ik weet het, maar zó waar! Als je dit soort dingen niet meer ziet, als het je ontgaat hoe mooi de natuur is tot in de kleinste details, dan mis je echt veel!

Perenboom met bloemen en bril

Soms, als ik met een kop koffie in het ochtendzonnetje zit, leg ik mijn bril even op het biologische bijzettafeltje en ga met mijn ogen dicht een stukje terug in de tijd. Dan komen de tuinen voorbij die ik verzorgd heb. Waar ik gras maaide, duizenden dode bloemen verwijderde en waar ik de boel omgespit heb om nieuwe planten een goed begin te geven.

 

Waar ik genadeloos met de snoeischaar bezig was, omdat de boel des te mooier uitloopt als je het rigoureus durft aan te pakken. Waar ik gehuild heb en gelachen want dat kan ik blijkbaar beter in de natuur dan tussen vier muren.

 

Stiekem wens ik dan wel eens wat meer buitenruimte want ik heb nog genoeg ideeën. Maar dan zal ik eerst de loterij moeten winnen, want aan huur-seniorenapparteflats hangen nooit grote balkons. Dus zal ik het doen met wat ik heb en daarmee ben ik zeer tevreden. 

 

Het feit dat ik van fotograferen hou komt ook hier heel goed uit. Ik vind het geweldig om terug te kunnen kijken naar alle tuinfoto's die ik ooit gemaakt heb. Een jaar of acht geleden heb ik een fotoboek gemaakt van mijn toenmalige tuin. Alle seizoenen, planten, dieren, alles staat erin. Zó gaaf om af en toe door te bladeren! 

FEESTELIJK EINDE

Pfoe, lastig om een einde te breien aan dit blog want ik heb zoveel foto's en zoveel bijbehorende verhalen! Maar goed, er moet wat over blijven voor volgende stukjes;-) Mocht je geïnteresseerd zijn in de naam van de mooie witte klimmer bovenaan deze pagina: dit is een Clematis Joe, een vroege uitbundige bloeier die je weken lang een soort bruidsgevoel geeft en hieronder de 'gouden' sieraden van de berk voor mijn raam, zoals hij uitloopt in het voorjaar. Feestelijk einde van een verhaal, toch?

Gouden berkenboom

BewaarPin

Balkon met bloemen, planten en dieren

Reactie schrijven

Commentaren: 0