· 

BANANENMUFFINS VAN AMANDELMEEL

Bananenmuffins amandelmeel op schotel en amandelschaafsel

Ken je dat? Je slaat van alles in omdat het zo fijn is om voorraad te hebben en voor je het weet is de houdbaarheidsdatum verlopen. Nou hangt het bij mij altijd een beetje af van het artikel, want ik wantrouw dat soort data nogal. Met vleeswaren ben ik uiterst voorzichtig. Met vis ook, maar zuivel daar ben ik iets makkelijker in. Mijn Griekse yoghurt bijvoorbeeld mag best een week over de datum zijn. Ik proef er niets anders aan en heb er nog nooit groene bultjes of zo aan over gehouden;-)

Muffin bakblik met bananenmuffins ongebakken

Maar goed, dat terzijde want we hebben het over bananenmuffins met amandelmeel en... o ja, dáárom kwam ik op die houdbaarheidsdatum: mijn amandelmeel zou volgens de datum op het pak al uit zichzelf naar de kliko moeten lopen. Geintje, ik overdrijf nu maar ik vond wel dat ik iets moest bakken waarin ik dit meel kon gebruiken, want weggooien doen we liever niet natuurlijk. Dus ik aan de Pinterest; daar bewaar ik alle lekkere dingen die ik nog wil gaan uitproberen. En dan is het de kunst om uit alle recepten datgene te kiezen dat het allerlekkerst lijkt. Op het laatste moment zoiets doen werkt dus echt niet voor mij;-)

Muffins tijdens het bakken in Inventum oven

Dit recept is niet van mezelf (wel van bgreat) maar, zoals iedere zichzelf respecterende hobbykok heb ik er mijn eigen slinger aan gegeven. Het recept gaat over een cake maar ik ben nou eenmaal gek op mijn muffinbakblik, want zodra de muffins afgekoeld zijn na het bakken kunnen ze zo per 2 de diepvries in (als er na het proeven nog een paar over zijn tenminste). Geweldig om mee te nemen naar mijn werk. 's Ochtends bevroren de tas in en tegen de tijd dat collega's vragen of míjn maag zo knort zijn ze ontdooid en klaar om te eten. Aan het eind van elke tros bananen heb ik meestal nog 2 overrijpe die uitstekend geschikt zijn voor een recept als dit!

TO RISE OR NOT TO RISE

Zijaanzicht gebakken bananenmuffins in bakblik

Dat is altijd spannend bij een nieuw recept: gaat het rijzen of kan ik er morgen iemand's hersens mee inslaan? Deze muffins zijn wel wat gerezen maar uit de oven ook weer een klein beetje ingezakt. Gebak van amandelmeel rijst minder dan wanneer je bloem of zelfrijzend bakmeel gebruikt. Maar, hoewel dit de eerste keer was dat ik dit recept maakte en dus erg benieuwd was naar de luchtigheid: die was heel goed! Én, het was erg lekker. Én, ook nog eens koolhydraatarm! Goed, dan gaan we maar eens over tot waar het om gaat: het recept. 

HET RECEPT

BANANENMUFFINS VAN AMANDELMEEL (koolhydraatarm)

Bakblik met bananenmuffins

INGREDIËNTEN

 • 2 rijpe bananen
 • 3 middelgrote eieren
 • 130 gram amandelmeel
 • 2 theelepels bakpoeder (met kop)
 • 2 eetlepels kokosmelk (of gewone melk)
 • snufje zout
 • snufje kaneel
 • geschaafde amandelen (optioneel)
 • geraspte kokos (optioneel)

BEREIDINGSWIJZE

 1. Verwarm de oven alvast voor op 160 gr (mijn heteluchtoven). Neem de blender erbij en doe hier de bananen in. Maal de bananen fijn. Voeg daarna bakpoeder, zout, kaneel, amandelmeel, eieren en melk toe en meng dit alles tot een glad beslag. Als je geen blender hebt dan maak je alles handmatig zo glad mogelijk 
 2. Doe papieren muffinvormpjes in het muffinbakblik en gebruik een ijsschep om gelijke porties in elk bakje te scheppen
 3. Je kunt er nu de geschaafde amandelen en/of geraspte kokos over strooien. Zelf heb ik alleen amandelen gebruikt
 4. De gevulde muffinvorm 20 min op 160 gr in de oven gezet. Na 20 min (bij jou misschien eerder of later) heb ik aluminiumfolie over de muffins gelegd zodat ze niet te bruin werden
 5. Nog 10 min onder folie gebakken en klaar!
Bananenmuffins van amandelmeel met amandelschaafsel op gebaksschotel

Nou, en dan moet je wachten tot ze afgekoeld zijn hè? Voor mij betekent dit afleiding zoeken want ik heb mijn mond al eens flink verbrand. Beetje zonde: heb je iets lekkers gebakken, kun je meteen 2 dagen niet normaal eten.

 

Maar goed, ik ben altijd blij als een uitgeprobeerd recept voor herhaling vatbaar is. Verreweg de meeste keren gaat het gewoon goed maar als het een keertje tegenvalt dan vind ik het zonde van de ingrediënten die ik gebruikt heb. Risico van het vak zullen we dus maar zeggen. Bedrijfsongevalletje. Onvoorziene nevenschade. Recept toch niet helemaal goed gelezen... O ja, dat is me ook een keer overkomen, niets menselijks is mij vreemd!

 

Ik vries trouwens veel in en vaak is het ontdooid (of opgepiept in de oven) nóg lekkerder dan toen het net gebakken was. En dat is ook zeker het geval bij de appelkruimelplaatkoek. Goddelijk! Fout lekker!

 

MAAR DIE DOEN WE EEN ANDERE KEER;-)

Meer recepten

Pin voor later

Blog met humor over reizen, kat, eten, recepten, foto's

Reactie schrijven

Commentaren: 0