· 

GEURIGE GIJS (broodbakmachine)

Broodbakmachine en brood

Alsof je langs de warme bakker fietst, maar dan in je eigen huis: zó lekker ruikt het als je zelf je brood bakt. Echt, als er een deo zou zijn met die geur dan kocht ik de hele voorraad op;-) Maak kennis met Geurige Gijs, mijn broodbakmachine! 

Broodbakmachine Princess

Op Pinterest heb ik een bord vol recepten voor het zelf maken van brood. Allemaal even aantrekkelijk en niet alleen voor Gijs hoor. Ook het ouderwetse rol- en kneedwerk met de hand is rijkelijk vertegenwoordigd.

 

Vroeger, toen ik écht jong was en Dochters nog véél jonger maakte ik soms witte bolletjes. Ze smaakten anders dan die van de bakker of van de supermarkt maar het waren dan ook 'Mama's Broodjes'.

 

Steviger maar geurig en luchtig genoeg om je er geen breuk aan te tillen. Je moet ze wel met 1 hand kunnen vasthouden terwijl de andere het mes hanteert;-)

 

Oudste dochter at ze alleen met wat boter erop, zó lekker vond ze mijn bolletjes! Als je zelf bakt is het denk ik sowieso slim om niet precies dezelfde smaak en consistentie te verwachten als dat wat je kant en klaar koopt. Per slot is er 1 ingrediënt dat je er aan toevoegt wat nergens te koop is: jouw liefde voor dat wat je bakt en de mensen die het gaan eten<3

BROODJE IK

Op de pagina 'Over ons' staat waarom ik de naam 'Broodje ik' heb gekozen voor deze website. En als ik zelf brood heb gebakken dan is dat ook een broodje ik, maar dan letterlijk 'om op te vreten':-)

Broodbakmachine en brood

Geurige Gijs is, los van mijn kater Jochie, een welkome extra man in huis. Zodra een apparaat is aangeschaft en de eerste geuren verspreidt bij gebruik komt een naam in me op en daar wijk ik niet meer van af. Ik associeer brood bakken dus kennelijk met mannen.

 

Net als mijn Trage Truus (slowcooker) is Gijs een veelvraat waar je alles in 1 keer in kiepert. Water of melk, gist, suiker, eventueel zonnebloem- of olijfolie, bloem en zout (in die volgorde) verdwijnen in zijn metalen buik met hengsel om vervolgens het deksel op de neus te krijgen.

 

Ik kies het gewenste programma: harde korst en lekker bruin (niet bij een brioche natuurlijk;-) en zet de machine aan. Gijs doet daarna zijn ding en ik die van mij.

 

Hij lijkt aarzelend op gang te komen maar ik kwam er achter dat hij eerst rustig en weloverwogen alles moet mengen. En mengen kan ie als de beste!

 

De allereerste keer controleerde ik na een uur of het allemaal wel goed ging. Ik probeerde met mijn neus tegen het venster in de donkere diepte van Gijs te ontdekken hoe de ingrediënten er voor stonden. Weinig te zien. Na nog eens een uur deed ik dat weer en schrok me rot: direct aan de andere kant van het venster bolde het deeg me tegemoet!   

VERSGEBAKKEN LIEFDE

Brood uit de broodbakmachine

Na een poosje heeft hij (net als een echte man;-) weer wat aandacht nodig. Dan laat hij een luide piep horen en dat is het moment waarop je een toevoeging kunt doen, bijvoorbeeld rozijnen of gedroogde tomaten.

 

Daarna moet je echt van hem afblijven want anders raakt hij van slag. De temperatuur stijgt en het deeg stijgt en Gijs... stijgt gelukkig niet want je zult je versgebakken bruin van het plafond moeten krabben. Dat willen we niet!

 

Nee, hij raakt geruisloos aan de juiste temperatuur. Zelfs als hij zijn hoogtepunt heeft bereikt: geen kik. Pas als hij helemaal klaar is laat hij dat luid en duidelijk weten, net als..... juist;-)

SNIJDEN EN INVRIEZEN

Brood uit de broodbakmachine

Oké, dit lijkt pijnlijk, maar waar Gijs zou gillen geeft mijn brood geen kik; het deskundig verwijderen van het mengarmpje. Beetje slordig als je na het eten van elk zelfgebakken brood naar de tandarts moet!

 

De eerste keer vond ik het zonde van de mooie onderkant maar ik heb daar een hele goede oplossing voor bedacht. Dat zal ik je zo laten zien.

 

Zodra ik Geurige Gijs verlost heb van zijn inhoud en die inhoud weer verlost van het mengarmpje mag mijn knapperige bruine beauty afkoelen. Ik laat hem zeker een paar uur op een rekje staan, zodat hij later goed te snijden is.

Snijmachine voor keukengebruik

Nou kan ik aardig goed brood met de hand snijden, maar het mocht wel wat sneller. Ik heb me verdiept in elektrische messen en snijmachines en deze is het geworden. Hiermee kan ik ook kaas en andere dingen op de gewenste dikte snijden.

 

Een snee brood met Geurige Gijs gebakken is net zo groot als anderhalf gemiddeld gekocht sneetje. Ik werk het hele brood weg: snijden en invriezen. Op het kontje met het gat na, maar dat komt zo.

 

Brood vries ik altijd in. Veel mensen vinden dat de smaak dan verandert, maar zelf proef ik dat niet. Ontdooid is ook de korst nog knapperig en heel even in de toaster en het is alsof het net gebakken is!

BROOD MET GAT SMAAKT BETER

Brood zelfgebakken

Zie hier een snee recht voor zijn raap. Dat heeft Gijs mooi gedaan toch? Een knapperige korst, mooi luchtig en zonder verkeerde toevoegingen. Eigenlijk een behoorlijk verantwoord geheel! Ik hoef dit brood niet te delen, dus heb ik bijna genoeg voor een hele week. 

Broodkorst bruinbrood

Wat niet ingevroren wordt is het kapje met het gat. Dat wordt meteen opgegeten en niets is lekkerder dan vers bruin gatbrood met kaas en zelfgemaakte Mangosambal!

 

Door dat gat smaakt het gewoon beter, wist je dat? Vroeger wilden Dochters geen appel met een plekje erop. Ik zei niets, sneed het plekje eruit en vroeg: 'Wie wil een appel met een beginnetje?' Nou, ze vochten er nog net niet om maar ze wilden hem allebei wel opeten:-)

 

Zo, dat was Geurige Gijs. Soms gebruik ik hem weken achter elkaar en soms staat hij een tijdje 'in retraite' in de kast. Net hoe mijn pet staat én... mannen willen gewoon rust af en toe;-)

Zelfgebakken brood met kaas en mangosambal

2X LEKKER KAPJE

Zelfgebakken brood met deuk

Soms gebeurt het dat ik in mijn haast vergeet een ander programma in te stellen omdat ik een andere samenstelling van ingrediënten gebruik.

 

De keren dat het gebeurde deed Gijs gewoon zijn werk, alleen ziet zo'n brood er dan net zo uit als ik, 's ochtends vers uit bed;-)

 

Het voordeel hiervan is dat ik dan 2x een lekkere boterham heb: eentje met gat en een gerimpelde.

 

 

IK HEB OOK ALTIJD GELUK!

 

 

Meer Keukendiversen

BewaarPin

Broodbakmachine en brood

Reactie schrijven

Commentaren: 0