· 

CORONA

Hamster met winkelkarretje i.v.m. coronavirus

Tuurlijk, ik wil ook wat zeggen naast alles wat al over het coronavirus gezegd is en ongetwijfeld nog gezegd gaat worden. En dat heeft deze keer nauwelijks iets met humor te maken. Wel met onbegrip. Compleet onbegrip. Niet over het virus zelf of de daaruit voortgevloeide maatregelen, maar over de graaicultuur die in Nederland dus niet alleen onder de rijken heerst zoals meestal beweerd wordt. Hij heerst momenteel bij iedereen die denkt dat hij tekort zal komen. Die ergens misschien eens een keertje naast grijpt en het eigenlijk geen donder kan schelen hoe de rest zich moet redden... 

Lege schappen tijdens corona virus

Meestal doe ik mijn boodschappen bij Aldi en Jumbo. De foto's op deze pagina zijn gemaakt bij Jumbo op zondag 15 maart 2020. Deze winkel is altijd goed bevoorraad en ik twijfel er geen moment aan dat zij, net als alle andere supermarkten, hun uiterste best doen om, zoals zij beloofd hebben, de schappen tijdig bij te vullen OMDAT ER GENOEG IS!

 

In het begin van de winkel zag ik wat minder volle vakken, dus dat viel mee. Maar iets verderop leek het op sommige plekken of de dag des oordeels nu serieus was aangebroken. Alle, maar dan ook alle gewone gangbare artikelen die WIJ ALLEMAAL nodig hebben waren al weg. Alles wat duurder was lag er nog.

Lege schappen in winkel tijdens coronavirus

WAARIN EEN KLEIN LAND HEEL KLEIN IS

Zelf doe ik hoogst zelden boodschappen op zondag, maar ik wilde wat foto's maken voor dit blog en had gehoord dat veel artikelen al niet meer verkrijgbaar waren op dit moment. Ik had dus vrijwel niks nodig en dat was maar goed ook want die paar dingen die ik mee wilde nemen waren al op. En druk was het! DRUK!!! Bij de kassa's stonden rijen die zich op dat moment uitstrekten tot verder dan halverwege de winkel.

 

Ik had absoluut geen haast dus heb alles rustig over me heen laten komen. En geobserveerd. Het Zeister publiek hamstert rustig. Voor nu. Nu alles net begint. Maar wat als de situatie toch wat nijpender zou worden en we het nog steeds met zijn allen moeten zien te rooien? Krijgen we dan taferelen zoals afgelopen zondag oud-collega Jan in Den Haag al meemaakte?

Hamsteren tijdens corona virus

GASTVERSLAG

Jan is verpleegkundig consulent ouderengeneeskunde in een ziekenhuis in Den Haag, waar ik ook jaren heb gewerkt. Hier zijn verslag van zondag 15 maart 2020 dat hij op Facebook had gezet en wat ik graag in mijn blog wilde verwerken:

 

Na een week hard werken vandaag de boodschappen gedaan. Kom ik bij de Appie blijkt 90 procent van de schappen leeg te zijn. Niet alleen de gangbare producten maar ook artikelen waar altijd een ruime voorraad van is. Met een half gevuld tasje ga ik naar de Jumbo.

 

De winkel gaat net open als ik aan kom fietsen. Voor de winkel staat een grote groep mensen die bij de opening naar binnen stormt. Er heerst een ongezonde spanning. Winkelkarren worden als een bezetene gevuld. Bij iedere stelling grijp ik mis. Mensen hebben ruzie met elkaar. Winkelmedewerkers krijgen allerlei verwijten naar hun hoofd geslingerd. Chaos alom.

 

Met een iets vollere tas en hoofdpijn van al die drukte ga ik naar de Kruidvat voor wat pijnstillers. Voor de medicatieschappen staan tientallen mensen. Duwen, schreeuwen, verwijten. Als de menigte zich oplost kijk ik naar de lege schappen. Alles weg. Geen pijnstiller meer te krijgen. 

Hamsteren tijdens corona virus

Met een bonkend hoofd loop ik met een onwerkelijk gevoel naar buiten. Wat is hier gaande? Wat bezielt al die mensen. Is er dan niemand meer die rekening houdt met andere mensen? Boosheid vult mijn hersenpan. Denkend aan al die kwetsbare oudjes die niet zo mobiel zijn. Die niet van winkel naar winkel kunnen gaan. Ik denk ook aan arme mensen die goedkope producten misgrijpen en nu verplicht zijn om dure artikelen te kopen. Als die er nog zouden zijn.

 

Ik schaam mij voor al die hamsteraars. Beter gezegd plunderaars. Een schande is het.

 

Morgen sta ik in het ziekenhuis weer aan het front. Daar waar de drukte en spanning met de dag oploopt. Daar waar de meeste kans op besmetting is. Maar ik doe het met volle overtuiging en liefde. Voor al die kwetsbare mensen. Maar niet voor al die egoïstische plunderaars. Die kunnen wat mij betreft de pot op.

AMEN

Ik heb weinig toe te voegen aan bovenstaande, ik denk er net zo over als Jan. Ik weet dat er mensen zijn die, wát er ook gebeurt, roepen: 'Joh, rot op, als ikzelf maar niks tekort kom!' Tegen die mensen zou ik het volgende willen zeggen:

 

'Goed bezig! Wees trots op jezelf! Vooral zo doorgaan! Lekker graaien. Kan jou die ander schelen. Gewoon zoals altijd alleen aan jezelf denken. Ik snap het wel hoor, voor compassie en empathie is meer nodig in het hoofd dan blijkbaar momenteel aanwezig is. Erfelijk waarschijnlijk. Kan je eigenlijk niks aan doen toch? Aan de andere kant, hoe moeilijk kan het zijn: SA-MEN DE-LEN. Kan je dat lezen? Kan je het ook uitspreken? En begrijp je ook wat dat betekent? Goed zo, er is nog hoop voor je!'

Ik wil deze blog toch positief eindigen. Dank aan iedereen die hulp biedt, hoe dan ook en waar dan ook! En tegen mezelf zeg ik regelmatig: 'KOM OMA, ff doorbijten!'

Pin voor later

Corona virus

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Gerda (dinsdag, 17 maart 2020 20:54)

    Weinig aan toe te voegen.