· 

DAAROM ZUID-AFRIKA

Moeder en dochter in Afrika met cheetah

In Afrika loop je de hele dag te tapdansen om niet op schorpioenen te gaan staan. Je bent omringd door gifslangen en leeuwen. Achter elke boom staat een hyena en erin hangen luipaarden te wachten om je te bespringen. En dan niet te vergeten alle grote spinnen die speciaal voor jou samenscholen om je een onvergetelijk enge vakantie te bezorgen...       

Tuin in Zuid-Afrika

En dat lieve mensen, heet nou een Broodje Aap!

 

Het tegenovergestelde is juist aan de orde. Ik moet zeggen dat de werkelijkheid anders was dan ook ik me had voorgesteld bij mijn eerste bezoek, maar ik had het voordeel al bijgepraat te zijn door Dochter. Zij vertelde dat verreweg de meeste dieren zich uit de poten maken als jij eraan komt. En geef ze eens ongelijk gezien wat de mens al eeuwen verstoort en naar zijn hand probeert te zetten.

 

Nee, je kunt hier rustig lopen en op verreweg de meeste dagen draag je gewone teenslippers!

WONEN IN DIT LAND

Zuid-Afrika met uitzicht op bergen

Ik weet natuurlijk niet echt hoe het is om hier pertinent te wonen maar na 7 bezoeken heb ik een aardige indruk. De foto van het raam is genomen bij Dochter thuis. Zij woont met haar gezin zo'n 30 km van Hoedspruit af. Hoedspruit was een heel klein stadje toen ik er voor het eerst kwam, maar, net als het vliegveldje is het groter gegroeid.

 

Laat in de 20e eeuw werd blijkbaar pas echt ontdekt hoe mooi het daar is. Er is nu ook een KFC;-) Nee, even serieus, er zijn wel overal stalletjes aan de kant van de weg met groenten, fruit en souvenirs, maar er is een winkelcentrum dat alles biedt wat je verder nodig hebt (of denkt te hebben). Ik vond het heel bijzonder toen ik bij mijn eerste bezoek een Spar zag. Nou ja zeg, een Spár! Afrika is aan de ene kant oer en aan de andere kant voorzien van wat de westerse wereld ook heeft (zij het wel eens met onderbrekingen zoals de elektriciteitsvoorziening, maar veel van wat dit land biedt weegt hier ruimschoots tegenop).

Tralies voor ramen in Afrika

Je ziet in Afrika overal tralies voor deuren en ramen. Je staat er niet meer bij stil; je raakt er snel aan gewend. In meerdere landen overal ter wereld heeft men op die manier het huis beveiligd.

 

Het is even wennen omdat wij in Nederland vrijwel onzichtbare alarmsystemen hebben. Het is daar ook normaal om minstens 1 waakhond te hebben. Nuttig maar ook heel leuk! De grap is dat de eigenaar van zo'n hond vaak hoort waarom het dier aanslaat. Of hij een slang gezien heeft of mensen die er niet horen.

 

Zelf heb ik meegemaakt dat 's avonds na het eten een van de honden begon te blaffen buiten in het donker. Schoonzoon wist meteen dat er een slang in de buurt was. Het bleek inderdaad een Spitting Cobra te zijn en die wil je niet in de buurt van je huis.

 

Een dier dat verwijderd moet worden, wordt als het even kan gevangen en verderop in de bush vrijgelaten. Alleen als het écht niet anders kan omdat het te gevaarlijk is zal besloten worden om het af te schieten. Gelukkig komt dat zelden voor maar je moet wel voorbereid zijn. Dus zoals wij een spinnetje onder een glas naar buiten brengen doen zij dat met gifslangen en zo. Maar niet dagelijks hoor:-D

DOCHTER EN IK

Lodge in Zuid-Afrika buiten koffie op terras in de zon

Ik kan enorme heimwee hebben naar Zuid-Afrika. Uiteraard omdat Dochter daar woont met Man en Kleinkids, maar ook mis ik dan de sfeer daar. De overweldigende natuur, de dieren, de vriendelijke mensen en de rust. Er is me wel eens gevraagd of ik er ook niet naartoe wil emigreren. Nu niet meer, maar als ik jonger was geweest...

 

Ik kan met beide dochters onder de tafel liggen van het lachen en het is echt lekker als ik dat ook weer eens kan doen met ver-weg-kind. Een half woord is vaak voldoende om vloeibaar te worden. Lekker geiten kan overal ter wereld maar soms moet je er even flink voor reizen;-) 

Lodge Zuid-Afrika terras onder de bomen

Laat ik dit blog afsluiten met een foto van mijn Zuid-Afrika vakantie van 2007. Op het terras van een naburige lodge zat ik doodstil te zijn. Niemand in de buurt die die stilte verstoorde. Alles rustig, alleen de vogels lieten zich horen. En dat werd beloond: een grote statige giraffe kwam vlakbij het hek. Als ik mijn hand had uitgestoken had ik hem aan kunnen raken, maar dat deed ik niet. Hoe graag ik ook zou willen: ik was te gast in zijn habitat en heb me te realiseren dat dit een wild dier is en dat ik daar respect voor moet hebben. Dat kost me nooit moeite want ik weet dat ik beloond zal worden voor mijn rust en geduld. Dan, juist dan is de kans groot dat ze heel dichtbij komen...

 

Lees ook:

Waarom Zuid-Afrika

Kruger National Park

BewaarPin

Blog met humor over reizen, kat, eten, recepten, foto's
Commentaren: 0