· 

DE NEUS VAN MIJN KATER

Kater ruikt aan leren schoenen

Mijn kater houdt van leer en heeft onmiskenbaar grote minachting voor iedere vorm van kunststof wat schoeisel betreft. Voor de rest kan het hem niet zoveel schelen maar schoenen of laarzen? Die moeten echt van leer zijn! Heel handig ook als je van je werk thuiskomt op je leren stappers: hij werpt zich erbovenop in een euforische begroeting, niet van zins dit binnen 10 minuten af te ronden...

En daar sta je dan met je goeie gedrag! Mijn gewoonte is bij thuiskomst eerst op mijn knieën te zakken om de kleine tijger uitbundig te knuffelen en begroeten en vooral te roepen dat hij weer zo geweldig op ons huis gepast heeft. Hij vindt dat altijd heerlijk en ik hoor zijn gespin dan zo aanzwellen dat ik bang ben dat de decibellen boven het wettelijk toegestane landelijk gemiddelde komen..., behalve als ik leer aan mijn onderdanen heb. 

Kat in alerte houding

Dan besta ik niet meer. Althans, alles wat zich boven laars of schoen bevindt lijkt onzichtbaar. In opperste verrukking en zonder ook maar 1 decibel geluid vleit hij zich breed over mijn voeten, voorkomend dat ik me ook nog maar een centimeter beweeg.

 

Heel handig als je nodig naar het toilet moet! Maar ach, we hebben het wel over mijn mannetje hè, dus moet kunnen. Op zo'n moment maak ik mijn eigen behoeften ondergeschikt aan de zijne;-) Hij heeft uren het fort bewaakt en ik ben alleen maar degene die voor brood/brokjes op/in de/het plank/bakje zorgt.

GEUREN

Zwarte kat kijkt recht in de lens

Een kattenneus bevat ongeveer 20 miljoen geurcellen (dat het past hè?), ons mensenneusje 'slechts' 5 miljoen. Je zou toch als personeel geen aardappel meer durven laten aanbranden, bang dat tijger elders gaat wonen! Toch interpreteren zij geurtjes op hun eigen manier want waarom hangen katten anders zo vaak met de kattensnufferd in een schoen of pantoffel? 

 

Ik bedoel, ook al heeft hij geen uitbundige zweetvoeten dan nog zou het niet in je opkomen om nou eens lekker ontspannen met je gok boven de afgetrapte slof van je partner te gaan hangen! Toch?

 

Het heeft zeker ook te maken met onze eigen geur waar de kat vertrouwd mee is, maar ik blijf het bijzonder vinden dat zijn 'schoenreactie' alleen werkt als ik leren schoeisel draag.

 

Verder wordt de neus natuurlijk gebruikt om te controleren waar ik geweest ben. Daar neemt hij best even de tijd voor. Hij ruikt het hondje dat ik aaide, de katten van Jongste Dochter, de supermarkt, het openbaar vervoer. En dan, dan ruikt hij onder al dat andere mijn geur. Goedgekeurd. Kan nu mijn handen wassen;-)

Kat ruikt muis

Hij kan soms zo verzaligd in het zonnetje zitten met de oogjes dicht. Ik denk dan wel eens dat hij, om het geluk compleet te maken, er alleen nog een bordje eten bij zou willen hebben. 

 

Met zijn neus is dus niks mis maar ook zijn oortjes werken uitstekend en volgens mij heeft dit mannetje ook een talenknobbel. Voor ABN dan hè!

 

Als ik vraag: 'Heb je honger in je buik?' dan komt hij meteen naar de keuken of hij loopt voor me uit de keuken in.

 

Als ik zeg: 'Ik doe de balkondeur open dan kan je naar buiten', zit ie al voor die deur. En als ik zeg dat hij 'kippie' krijgt dan likt hij zijn bekje al af, want heel af en toe krijgt hij een klein stukje van een plakje kipbeleg voor op brood. Heel soms, want daar zitten toch dingen in die je je kat eigenlijk niet moet geven. Maar goed, ik eet ook wel eens iets dat niet zo goed voor me is. Voor de rest krijgt hij alleen wat 'des kats' is.

PIZZA KAT

Pizza kat

Met een neusje dat gefocust is op kokend personeel kan hij ook heel erg in de weg lopen in de keuken. Soms wil je veel van iets koken/bakken, zodat er porties ingevroren kunnen worden.

 

Meestal ben ik daar een poosje druk mee en vaak begin ik 's ochtends rond 10:00 uur. Dan zit het ventje al paraat in de keuken want er wordt gerammeld met potten, pannen en bestek. Ergo: eten!

 

Het gekke is, op zich bedelt hij nooit maar kan zéér nadrukkelijk aanwezig zijn en hij kan héél goed staren. En volhouden.

 

Als hij lang blijft keutelen dan zeg ik wel eens dat hij beter uit de weg kan gaan voor ik een pizza van hem maak. Lekker met tomaatjes, uien en champignons. Hij wordt daar niet anders van en blijft waar hij is. Als ik dan zeg dat ik ouder ben en dat hij wel wat meer respect voor me mag hebben begint hij te gapen. Kan ik hem nog inruilen??? 

KATTENGRAS

Kater eet kattengras

En dan het kattengras. Dat ruikt hij volgens mij al voordat het uit de boodschappentas komt. Ik zet het nieuwe gras in de keuken. Dan loop ik naar de kamer om de pot met het oude gras van de vensterbank te pakken. Waar hij zich ook bevindt in huis op dat moment: hij staat meteen naast me.

 

En hoe hij dan kijkt: 'Wat doe jij met mijn gras??? Ik heb dan wel alle puntjes eraf gegeten maar er zitten nog sprietjes aan hoor! Moet jij dat niet even gewoon laten staan?' Uiteraard trek ik me daar niks van aan en ruil in de keuken de grasjes om. Hij volgt me met argusogen, maar zodra ik de pot nieuw gras op zijn plek zet is hij al snel in zijn kattennopjes;-)

 

Wat hem totaal niet interesseert is kattenkruid. Andere katten doen daar bij wijze van spreken een moord voor, die van mij niet. Die vermoordt mij als ik ermee aan kom zetten. Omdat hij weinig speelt kocht ik wel eens speeltjes met kattenkruid erin. Ik dacht hem er een plezier mee te doen. Nou, niet dus. Hij snuffelt even en negeert het item verder compleet. Wat zoveel betekent dat mijn 'kleinkatten' (die van Jongste Dochter) regelmatig spullen krijgen die mijn heer niet blieft. Of het gaat naar Stichting Jasmijn, waar mijn katertje vandaan komt. Nou ja, het blijft in de familie denk ik dan maar;-)

FLUFFY

Valeriaan voor katten

Waar mijn Jochie absoluut helemaal verzot op is, is Valeriaan. Daar zou je rustig van worden denk je dan. Denk je. Is niet altijd zo.

 

Ik denk dat je mij niet meer voor vol aanziet als je weet wat ik tegen het kereltje zeg op het moment dat ik Valeriaan wil geven. Ik zeg dan (en dat is per ongeluk zo gekomen en nu verstaat hij het dus moet ik het wel zo laten): 'Zal ik een geurtje op je fluffy spuiten?'...........

 

.....Ja? Klaar met lachen? Ik bedoel, kijk nou naar de foto. Is toch logisch dat ik die woorden gebruik? Voor de rest bezit ik echt wel enige vorm van intelligentie en ik heb altijd de baan gekregen waar ik op solliciteerde, maar ik noem het beestje wel gewoon bij de naam.

 

'Wil je Valeriaan op je donsje' klinkt niet veel beter. 'Zal ik je wolletje inspuiten?' klinkt al net zo erg. Als ik zou zeggen: 'Zal ik je vachtje eens lekker laten ruiken' dan duikt ie onder het bed.

 

Nee, hij begrijpt perfect wat ik bedoel en wordt er helemaal blij van. En dát is precies wat de bedoeling is! Niks mis met zijn neus:-)

Meer Jochie

BewaarPin

Zwarte kater met gouden hartje

Reactie schrijven

Commentaren: 0