· 

GEEF DE VROUW EEN BOOR

Boormachine in hout

Klussen, zelf dingen maken, ik vind het zó leuk! Wel op mijn manier uiteraard want ik ben geen vakvrouw, maar tjonge wat heb je een voldoening als er weer een project af is. En helemaal als ik niet de hoofdprijs heb betaald!

 

Mijn paps was enorm handig en wát hij maakte zag er altijd heel mooi en solide uit. Van beroep was hij fijninstrumentmaker, daar zal het mee te maken hebben gehad. Hij heeft mij vaak geholpen en ik kon dan nog zo’n goedgevulde gereedschapskist hebben, hij nam altijd zijn eigen spullen mee. Ik heb heel veel van hem geleerd.

 

De vader van mijn kinderen was (en is nog steeds) ook een fantastische klusser. Tijdens ons huwelijk hielp ik hem vaak als er iets gemaakt moest worden. Hij werkte in de elektronica maar als je de vaste houten trap met draai zou zien die hij toentertijd in ons huis heeft gemaakt van de eerste verdieping naar de zolder, dan zou je zeggen dat hij het verkeerde beroep heeft gekozen! Vakwerk! Ook van hem heb ik veel geleerd.

Setje boortjes voor boormachine

GEREEDSCHAPSKIST

Dus wat was een van de eerste dingen die ik kocht na de scheiding? Juist, een goedgevulde gereedschapskist. En een boormachine. Eentje die voor- en achteruit kan. Want dat is zo handig. Juist. Voel je hem al aankomen?

 

Huiskamer in flatgebouw

Ik had een tv-meubel nodig. Een beetje grote en die kon ik nergens vinden. Ja, voor een paar honderd gulden (even geleden dus) maar dat kon bruin niet trekken. Dus ik besloot er zelf een te maken. Een eenvoudige, maar op de maat die ik wilde voor de hoek in mijn kamer.

 

Tekening meegenomen naar de kluswinkel en de bladen diagonaal op maat laten zagen. De houten pootjes waren kant en klaar te koop. Omdat ik netjes met deuvels wilde werken moesten er gaten geboord worden. En daar kwam mijn gloednieuwe boormachine van pas. Voor verzonken schroeven wilde ik een speciaal bitje gebruiken. Ja ja;-) Afijn, ik was er klaar voor en begon en... er gebeurde niks.

Paarse rook

Boormachine draaide, maar ik kwam nog geen tiende van een millimeter het hout in. Huh? Nog maar eens proberen, iets harder drukken misschien? Crisis, het werd heet. Oh oh, róók? Stop. Koffie. Nadenken...

 

Nog een poging. Weer rook. Ik snapte er niks van. Uiteindelijk heb ik een kennis gebeld die wél verstand van klussen had (dacht ik). Maar na mijn verhaal aangehoord te hebben had hij toch ook geen idee wat er mis ging. Weer koffie. Weer nadenken...

 

Weer proberen. En toen viel ineens het kwartje: er zat aan mijn luxe boormachine een hendeltje dat je om kon zetten zodat hij de andere kant op draaide. Hij stond dus op standje-schroef-uitdraaien i.p.v. standje-gaatje-boren! Hoezo gênant? Er was niemand bij maar ik voelde me behoorlijk dom zeg! Afijn, dat gebeurt je dus maar één keer hè:-)

TE ZELFSTANDIG

Sterke vrouw is feministe

De mannen in mijn leven vonden mij vaak te zelfstandig ('t is ook nooit goed). Het klopt wel, maar daar heb ik zelf geen problemen mee. Ik ben niet zo van het onderdanige en altijd hulpvragende. Zagen vind ik nou eenmaal leuker dan stofzuigen en schilderen geeft me veel meer voldoening dan ramen lappen.

 

Zet je me achter een computer dan ben ik helemaal van de wereld, maar dat is weer een ander hoofdstuk;-) Mijn huis is altijd opgeruimd en schoon, maar ik vind al mijn hele leven dat schoonmaken verspilde tijd is. Je poetst, draait je om en je kunt opnieuw beginnen. Zonde toch? 

Keuken zelf aangepast met houten plank

Dit is een foto van de keuken van een vorig huis. Omdat ik altijd kastruimte tekort kwam (en kom) had ik twee keukenkastjes besteld. Ik heb daar zelf een blad op gemaakt. Ik hield een stuk over en dat paste iets lager tussen de twee kastjes in. Nog een bijpassend plankje aan de muur en ik kon weer wat spullen kwijt. Ben jij ook een Pimpmiep? Dan weet je hoe tevreden je kunt zijn als het karwei af is!

 

Ik wil wel even in alle eerlijkheid vermelden dat ik soms heel happy kan zijn als iemand aanbiedt om me te helpen. Er zijn van die klussen die je wel kúnt, maar waar je enorm tegenop ziet om eraan te beginnen. Ik heb ook moeten leren om hulp te accepteren. "Ikke zelf doen" waren volgens mij de eerste woordjes die ik als peuter kon zeggen. Maar... iets in alle rust zelf maken is ook héél relaxed!

 

Beide dochters hebben precies hetzelfde: hullie zelf doen;-D Toch grappig dat je zeker weet dat dit niet de eerste woordjes waren die je ze geleerd hebt maar dat het er toch net zo in zit als bij hun paps en bij mij. Nou, van klussen wordt je niet slecht, dus Go Girls!

KODDIGE KAST

Opgeknapte kast van de Kringloop

Ik heb inmiddels heel wat geklust in huis, van behangen tot schilderen, van een commode maken tot een staande schemerlamp.

 

Een tijd geleden zag ik bij de kringloop een mooie kast. Ik ben gek op kasten en was bezig mijn huiskamer stap voor stap te veranderen, dus hij werd thuisbezorgd. Wat kan een mens happy worden van andermans afdankertjes:-)

 

Als ik weet hoe een project er uiteindelijk uit moet zien dan kan ik daar meestal in mijn hoofd wel beeld bij krijgen. Het is taupe/grijs-roomwit geworden. De muur erachter heb ik met dezelfde kleur krijtverf een ‘betonlook’ gegeven. 

 

Geweldig zoals zo'n donkere kast omgetoverd kan worden in een fris, licht exemplaar!

Opgeknapte kast met zelfgemaakte lamp

Daar moest een staande lamp bij en ik had, ook op Pinterest, een leuk voorbeeld gezien. Dat heb ik als basis gebruikt maar er mijn eigen slinger aan gegeven.

 

Nou is deze lamp niet echt goedkoop uitgevallen maar ik heb wel een uniek stuk gemaakt, een soort van limited edition zeg maar. Ik heb hierbij voor het eerst gewerkt met snelcement en geleerd hoe ik om moest gaan met elektriciteit: stekker aan snoer, dimmer ertussen en het andere uiteinde aan de fitting.

 

Eerst op het internet info gezocht waarbij YouTube video’s echt handig bleken. Je moest eens weten hoe eng ik het vond toen ik uiteindelijk de stekker in het stopcontact stopte. Ik rekte mijn arm zo ver mogelijk uit om op redelijke afstand te blijven. Zie je het voor je: duimend dat ik niet geëlektrocuteerd zou worden? Maar het werkte en ik was zooooo trots op mezelf! Ik heb nog wel tijden de stekker er 's avonds voor het naar bed gaan uitgetrokken; ik vertrouwde het nog niet helemaal. Inmiddels heb ik dat afgeleerd. De lamp werkt. Punt.

EN ER WAS LICHT

Schemerlamp zelf gemaakt

Nog een kleine lamp gekocht want ik had cement over en daar heb ik een schemerlamp van gemaakt. Het voetje is niet geworden wat ik in gedachten had, maar ik vind hem wel onbeholpen schattig. Net of hij ook 63 is met al die plooitjes;-) Als ik zin heb ga ik hem nog een beetje bewerken. Voor nu is er met de herfst in aantocht in ieder geval licht in de duisternis!

 

Uiteindelijk had ik nog de mazzel dat Gamma precies het juiste vloerkleed in de aanbieding had en was ik helemaal happy.

 

Je kunt nergens zo intens en langdurig van genieten dan dat je helemaal zelf iets voor elkaar gekregen hebt!  

De boormachine heeft een paar jaar bij mijn dochter gelogeerd. Zij (ook een klusser) heeft inmiddels accu-boormachines dus hij is weer 'thuis'. We zullen samen oud worden;-)

Meer Vrouw

BewaarPin

Klussende vrouw kan boren, schilderen, behangen enz.

Reactie schrijven

Commentaren: 0