· 

KAPSONESKAT

Zwarte kat met strik en tekstballon

Mijn kat heeft best wel kapsones (vind ik). En hij vindt van niet (denk ik). Volgens mij snapt elke kattenbezitter wel wat ik bedoel. Begrijp me niet verkeerd, ik ben stapelgek op poezenbeesten en zeker op die knapperd van mij, maar toch...

Al vanaf het eerste moment dat hij bij mij kwam wonen toonde hij zich een echt baasje. Nou is hij dat natuurlijk ook. Ik bedoel: kijk eens naar zijn markante kop en dan die fiere houding. Die waakzame ogen en dat alerte lijf. En tegendraads!!! Niet te geloven!

 

Hij kan bij een dichte deur gaan zitten en hevig verongelijkt mauwen: 'Misschien kan je alles uit je handen laten vallen en ben je genegen deze even voor me open te doen, daar ben je toch voor aangenomen?' Dan doe ik onderdanig de deur open, krijg meteen een ijskoude flats winterwind in mijn gezicht waar ik even van moet bijkomen om vervolgens te constateren dat het heerschap alweer opgerold in zijn warme mandje bij de verwarming ligt.

Het is een draak!

Het is een monster!

En toch is ie zo lief...

MISPOES

Zwarte kat speelt met toiletrolletje

Toen dit volwassen mannetje bij mij kwam wonen moest ik nog ontdekken wat hij leuk vond en wat niet. Wat hij kon doen met 3 pootjes en wat niet. Dat is dus geen klusje voor een blauwe maandag hè, daar zijn jaren van onafgebroken studie mee gemoeid. En je blijft studeren tot je erbij neervalt.

 

Hoe dat komt? Dat is in 1 woord uit te leggen: KAT. Simpel KAT. Want alles wat de naam Felis catus draagt is bijzonder eigenzinnig, eigengereid, narcistisch en lichtelijk tot zwaar chronisch dwars. Punt. Ik kan het niet mooier maken.

 

Zo wilde ik ontdekken of hij het leuk vond om ergens achteraan te rennen. Je hoort wel eens over toiletrolletjes waar jacht op gemaakt wordt. Dus ik een rolletje gepakt en voorgedaan wat de bedoeling was. Ik heb me uit de naad gegooid en gerend. En al die tijd zat hij me aan te kijken alsof hij dacht: 'Neh, gaan we dus niet doen hè! Je moest mij zo nodig in huis nemen en dat is super, maar ik wens wel toys op niveau te krijgen.'

 

Dus doe ik mijn uiterste best steeds weer wat nieuws te verzinnen want in mijn beleving moet al dat liggen toch dodelijk saai zijn! Dus: ik blijf rennen en hij kijkt toe. Maar mijn hemel wat is hij verder lief!

Zwarte kat met hoed en rugtas in legergroen

Zo mannelijk als hij is, zo angstig kan hij zijn. Vermoedelijk heeft hij in het eerste deel van zijn leven nare ervaringen opgedaan. Ik let goed op hem en op die manier ontdek ik wel het een en ander.

 

Voor een binnenkat met balkon is hij verder wel heel avontuurlijk. Alles moet bekeken en besnuffeld worden en als er iets verandert in huis zie ik de vraag in zijn ogen: 'Human, dit had je eerst wel even kunnen overleggen, vind je ook niet?' Om zich er vervolgens bij neer te leggen dat we samen de baas zijn hier in huis en dat dit betekent dat ik dan ook wel een keer aan de beurt moet komen. Ik bedoel, we kopen planten die niet giftig zijn voor katten, we plaatsen op strategische plekken krabpalen, toiletjes, drinkbakjes, etensbakjes, bedjes en alle andere meuk die je in huis haalt samen met je viervoeter (drievoeter in dit geval dan). Je bent al blij als op zijn minst jouw eigen bed nog een plekje heeft. En dat alles omdat ze zo vreselijk lief zijn!

SCHADUW

Zwarte kat met mensengebit

Hij mag veel, mijn huis is zijn huis. Er zijn dingen die hij uit zichzelf niet doet, bijvoorbeeld op het aanrecht springen of de keukentafel. Ook krabt hij nergens anders aan dan aan de krabpalen en zijn eigen stoel (2e hands en ziet er inmiddels 12e hands uit;-) Maar er zijn ook dingen die hij wel doet, uit zichzelf dus, en die zijn zó schattig!

 

Hij moet me altijd kunnen zien, dus dat is bepalend voor zijn slaapplek van dat moment. Als ik 's avonds zijn bakje natvoer neerzet dan krijg ik steevast een kopje tegen mijn hand; daarna gaat hij pas eten. Als ik in de badkamer bezig ben gaat hij zich voor de drempel liggen wassen. Als ik achter de computer aan het werk ben komt hij altijd bij me liggen. Meestal in zijn mandje dat op het bureau naast de computer staat maar ook wel op mijn toetsenbord, wat natuurlijk absoluut heel onhandig is. Hij heeft toetscombinaties bedacht die maakten dat mijn scherm ineens een heel andere layout had en zie dat maar weer goed te krijgen.

 

Hij komt me altijd begroeten bij thuiskomst en zit vaak 's nachts op de meest onmogelijke tijden vlak naast mijn oor te spinnen. En hard. HARD!!! Ik moet dit echt negeren want de ervaring heeft me geleerd dat hij anders alle nachten geknuffeld wil worden. Dit negeren kost me nog steeds moeite want het is zóóóóó ontzettend lief!

Graffiti met zwarte kat

Er staat altijd kattengras in een pot op de vensterbank en dat tiert meestentijds welig. Maar mijnheer blieft alleen de puntjes. Dus als ik een vrij puntloos exemplaar heb staan dan mag dat nog een poosje naar Dochter.

 

Haar katten maken er geen punt van en knauwen hem verder kaal. Mijn allesie krijgt een nieuwe plant. Als hij die uit mijn tas ziet komen scoor ik punten bij hem. Hij loopt nog net niet te kwijlen maar och, wat is dat beest dolgelukkig met wat nieuwe puntjes!

 

Misschien is dat wel het geheim van zijn intens glanzende vacht. Die had hij trouwens al toen hij hier kwam wonen. 's Zomers in de zon heb ik nog net geen zonnebril nodig, zó glanst hij.

 

Als ik dan zeg hoe mooi ik hem vind gaan zijn oren nog meer overeind staan en zijn ogen vertellen me: 'Tjonge, dáár ben je snel achter! Maar jij bent na mij de mooiste hier in huis hoor!' Zie je nou? Kapsones dus! Maar wel lief. Punt!

Heb je deze al gelezen: Jochie en Ik lig hier!

Pin voor later

Zwarte kater blog
Commentaren: 2
  • #2

    Siny (zaterdag, 14 maart 2020 11:49)

    Even mijn eigen commentaar testen hoor;-)

  • #1

    Gerda (zondag, 23 februari 2020 11:10)

    Weer super leuk en hilarisch! ���