· 

LEKKERELEMONCURD

Schijfje citroen in water met bubbels

De zuurpruimen onder ons herkennen het schijfje hiernaast onmiddellijk. Citroen. Maar weten die ZP'ers ook wat je allemaal met deze citrusvrucht kan doen? Hoe lekker een schijfje in je thee of ijswater is? Of een klein partje dat je uitknijpt boven je gebakken of gestoomde vis? Oké, niet iedereen knijpt 'em, maar er zijn genoeg andere manieren om deze zure bom te temmen! 

Serieus, voor je de woorden 'lemon curd' opgeschreven hebt, heb je het al gemaakt. Nou ja, ik overdrijf graag een beetje maar in dit geval is het dan ook echt maar een heel klein beetje! 

HOOGBEJAARDE CURD

Schijfjes citroen met kaneelstokjes en bloemen

De oudste lemon curd schijnt ongeveer uit 1850 te stammen. Ik bedoel niet de curd zelf natuurlijk, maar het recept. Ik vraag me soms wel eens af wie dan op het allereerste idee gekomen is. Vroeger zijn veel recepten ontstaan uit noodzaak. Men moest etenswaren conserveren op de een of andere manier. Er was amper tot geen koeling en men wilde alle voedsel toch zo goed mogelijk bewaren. Ik vermoed dat dit bij de lemon curd iets anders liep, want ook in deze tijd van koelkasten is de curd slechts een week houdbaar. Op zich niet lang maar neem van mij aan dat het potje sowieso binnen een week leeg is;-)

Vrouw in bad met schijfjes citroen en sinaasappel en bloemen

Zoals ik al zei zijn citroenen op veel manieren te gebruiken maar vaak is dat nogal bewerkelijk. In bad gaan met je citroenen zoals op deze foto kan bijvoorbeeld ook maar mij persoonlijk spreekt dit niet aan. Bedenk even hoeveel tijd dit kost, terwijl we tegenwoordig alles snel willen.

 

Hier moet je eerst je bad vol laten lopen. Ondertussen snijd je een kilo citrusvruchten in schijfjes. Ik denk dat er ook een halve liter (ezelinnen)melk in is gegoten aan het water te zien. Schijfjes netjes verdelen over het wateroppervlak. Man voor een boodschap sturen naar een stad 50 km verderop, kinderen vlug achter het behang plakken, telefoon uit, deurbel af. Uitkleden. Voorzichtig, om de symmetrie niet te verstoren, glijd je zelf het water in. Om vervolgens, als je net lekker ligt, er achter te komen dat je de bloemen vergeten bent! Grrrmphxxx!!! Voorzichtig eruit (was het al zo koud in huis?). Bloemen van de stelen rukken, want je geduld is in de badkamer achtergebleven, in het bad gooien en zelf ook terugplonsen. Aaaaah, het water is wel wat afgekoeld inmiddels maar boy oh boy, wat is dit lekker! Om er vervolgens na 30 seconden achter te komen dat je je schatjes achter het verkeerde behang hebt geplakt. Dat van de buren was toch beter geweest. 

 

Al met al ben je al anderhalf uur druk in de weer. Je man (inmiddels weer thuis) schraapt de koters van de muur en jijzelf? Jij ligt te koken in je koude bad waarvan het water inmiddels een dusdanige zuurgraad bereikt heeft dat je spontaan blond bent geworden. Nee, dan maar lemon curd maken in een kwartiertje...

OKÉ, HET RECEPT

Dit vond ik op Pinterest bij 'Uit Paulines Keuken'. Ik heb er niets aan gewijzigd, hij is goed zoals ie is.

 

Deze overheerlijke Lemon Curd is zo ontzettend simpel te maken! Voor je het weet is het klaar en het kan voor diverse dingen gebruikt worden: op taart (ook de kant en klaar gekochte), op een plakje cake of vul er je muffins mee. En wat dacht je van ijs? Geloof me, het is echt de moeite waard om dit receptje eens uit te proberen! Beetje jammer dat het zo verslavend lekker is;-)

 

INGREDIËNTEN (voor 1 potje)

  • 2 eieren
  • 2 citroenen
  • 200 gram kristalsuiker
  • 115 gram boter
Suiker, boter, citroen en eieren
Potje lemon curd met citroen en kok

 

EN ZO MAAK JE HET

  1. Was de citroenen en rasp de schil. Pers ze daarna uit
  2. Verwarm de boter en de suiker au bain marie (zet een kom boven een pan kokend water, de kom mag het water niet raken)
  3. Voeg het citroensap en de citroenschil toe
  4. Klop de eieren apart in een kom en voeg deze bij het citroenmengsel
  5. Blijf nu roeren totdat het mengsel ingedikt is (ongeveer de dikte van yoghurt, dit kan soms wel 10 minuten duren)
  6. Doe de curd in een schoon potje en bewaar in de koelkast

 

Cupcakes met lemon curd

Ik had cupcakes gebakken, de bovenkantjes eraf gesneden, lepeltje cake eruit, lepeltje curd erin. Dekseltje er weer op. Owww, dat wil je echt proeven hoor!

 

En deze superverleidelijke lemon curd smaakt ook zooooo lekker bij dit cakerecept!

 

Eet smakelijk!

Pin voor later

Blog met humor over reizen, kat, eten, recepten, foto's

Reactie schrijven

Commentaren: 0