· 

MAAT DE GOEDE HOOP

Vrouw met maatje meer nadenken

Maat de goede hoop. Dat kwam laatst in me op toen ik mijn garderobe aan een kritische inspectie onderwierp. Het is best bizar als je ziet wat je nog aan kleding bewaart waarvan je weet dat je daar niet meer in gaat passen. Ferm heb ik die lapjes stof in een tas gedaan die uiteindelijk bij de kringloop geleegd is. Zo, grote meid hoor, héél goed bezig!

Jonge vrouw slank

Waar kom ik vandaan? Maat 36/38 en 55 kg. Waar ben ik nu? Maat 44/46 en 87 kg. Daar zitten dan wel 2 bevallingen en 44 jaren tussen en dat heet 'verzachtende omstandigheden'. Of zoals de Amerikanen zo mooi zeggen: collateral damage (bijkomende schade). Dat willen wij mensen soms best even in ons voordeel gebruiken. Het gekke is, en misschien herken je dat wel: ik vóél me niet zoveel zwaarder. Wel wát natuurlijk, maar niet zóveel! Het kostte me even tijd om te accepteren dat het kleine maatje niet meer terug zou komen. En wat is de hoofdreden? Afvallen kost veel meer moeite als je ouder bent. Dat dus!

 

Vroeger, (vroegah op zijn Haags), oké, érg lang geleden dus, kreeg ik er makkelijk zomaar 10 kg af. Peanuts! Hoefde niet snel, mocht ik vier weken over doen. Wat ik dus ook deed. Ik snoepte even niet meer en beweging kreeg ik genoeg door boodschappen doen, kinders naar school brengen, klussen, tuinieren en huishouden. In mijn herinnering viel ik in die tijd al af als ik er alleen maar aan dácht. Dat gaat niet meer. Over. Uit. Klaar!

 

Ik kan eten als een bootwerker. Nou ja, maak er maar gerust twee van. Aan de andere kant ben ik gezegend met een ijzeren discipline: als ik denk stop, dan is het stop. Dan kan me nog zoveel verleidelijks aan eten voorgeschoteld worden, ik neem er niets van. Dat had ik en heb ik nog steeds en dat is wel mijn redding (geweest) want anders kon je me nu alleen nog maar rollend over straat zien bewegen.   

AFVALLEN

Volslanke vrouw
  • 'Neem ook een gebakje, doe niet zo ongezellig!'
  • 'Afvallen? Waar moet er dan wat af bij jou?'
  • 'Dan doe je nu lekker mee en dan lijn je morgen toch verder?'
  • 'Niet te dun worden hoor, dan krijg je zo'n eng nekkie!'

Ken je ze? Van die goedbedoelde kreten uit welmenende harten maar die wel (mede) de redenen waren waarom ik ben afgehaakt op de meeste verjaardagen en partijtjes. Zelfs een gewone koffievisite was blijkbaar alleen gezellig als je veel calorieën wegwerkte. 

 

Ik heb weleens gevraagd of ik echt ongezellig was als ik alleen rauwkost at. Nou nee, dat niet maar het was toch veel gezelliger als ik ook chips en kaas nam? Zucht... Ik heb ook wel eens uitgelegd dat ze nu wel konden vinden dat ik goed was zo, maar als ik niet af en toe zou lijnen dan zou ik heel dik worden. En daar heb ik wel eens venijnig achteraan gezegd: 'En dan roddelen jullie achter mijn rug om dat ik te zwaar ben geworden en wel eens aan de lijn zou mogen doen.' Wat is dat toch, dat men niet gewoon kan accepteren dat je even op je gewicht let, dat je even dat gezeur en gepush er niet bij wilt hebben!

 

Afijn, voltooid verleden tijd want ik heb mijn vrienden en dinnen gesorteerd en de beste mochten in mijn leven blijven. Gelukkig wilden zij dat ook. Geloof me, een leven met oprechte mensen om je heen (en zonder journaals, maar daarover meer in een ander blog) is ontzettend prettig en heel waardevol en ongelofelijk zen:-)

ACCEPTATIE

Volslanke vrouw in oosterse jurk

Heel soms ga ik op mijn weegschaal staan en dat doe ik pas nadat ik me eerst weer heb voorgesteld, want het arme ding staat steeds maanden stof te verzamelen en weet niet meer wie ik ben. Daarna denk ik dat hij wraak op me neemt door geen cijfers te laten zien en soms duurt het even tot het kwartje valt: schat, de batterijen zijn waarschijnlijk gewoon leeg.

 

Verreweg de beste manier voor mij om redelijk op gewicht te blijven is mijn kleding. Als broeken te strak gaan zitten dan moet de knop even om. En het enige dat ik dan laat staan zijn de extra's. Ik eet verder gewoon. Wel koolhydraatarm, maar dat is geen dieet, dat is een manier van leven. En dat bevalt me heel goed!

 

Ik heb me erbij neergelegd dat ik voller ben. En waarom ook eigenlijk niet? Van wie zou ik nog steeds maat 38 moeten dragen? Ik vind het toch niet erg om ouder te worden? Dat heeft toch ook zijn voordelen? Yep, zeker weten en een van die voordelen is dat ik zélf mag bepalen wat ik wil wegen en wanneer ik een paar kilo's kwijt wil.

 

Ik mag zelf uitmaken of ik de dag start met een diner en eindig met een ontbijt. Ik mag zelf uitkiezen wat ik eet, draag, kook. Wanneer ik stofzuig, boodschappen doe of lui op de bank lig. Dat laatste zou ik eigenlijk in moeten voeren bedenk ik nu, want vaak ben ik thuis hard aan het werk achter de computer. Maar ook dát maak ik zelf uit. Conclusie: ik doe het helemaal niet slecht, ik zorg ervoor niet te zwaar te worden, val regelmatig toch wat af en dat maakt dat ik vind dat ik het best goed doe! 

OMDENKEN

Ik ben ook gaan omdenken. Dat kan met heel veel dingen maar ik heb het nu even over kledingmaten. De kleinere maten die inmiddels ge-Kringloopt zijn, wáren mijn 'maat de goede hoop'. Nu is dat de maat waarin ik dagelijks verkeer. Ik probeer al een tijd met succes niet zwaarder te worden dus mijn huidige garderobe is  'maat de goede hoop' geworden. Aaaaah, dat voelt veel beter! 

Ooit komt het moment dat ik er net zo uit zal zien als het model hieronder en ik merk vanzelf wel als het zover is. Ook hierin kan ik omdenken: ik zal slanker zijn dan ooit;-)

Skelet

Meer Vrouw

BewaarPin

Kleding en afvallen, daar houden vrouwen zich mee bezig

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    marianne Schimmel (zondag, 15 maart 2020 20:00)

    Inderdaad, deze collum bevat veel waarheden. We zijn geen twijgjes meer maar noestige bomen die niet gauw om zullen vallen.