· 

MANGOSAMBAL

Potjes zelfgemaakte mangosambal

Nooit geweten dat sambal maken zo ontspannend is! Dit recept kreeg ik van een collega die ook graag kookt. Ze vertelde erbij dat ze meestal meteen na het maken een paar potjes kwijt is aan kinderen, vrienden en/of buren. Die ervaring heb ik zelf inmiddels ook. Het is erg leuk om te maken en het deelt inderdaad lekker uit;-)

Als je mijn blog 'Hoe ouder hoe heter' hebt gelezen dan weet je dat ik wel wat kan hebben. Qua pepers hè? Oké, dan begrijpen we elkaar;-) Ik was dus helemaal verrast toen deze collega een potje voor me meenam en zei dat ik het maar eens moest proberen. Altijd! Graag! Leuk! Het was erg lekker en het recept heb ik al een aantal keren gemaakt. Ik heb het ook al een paar keer doorgegeven en nu deel ik het hier. Echt, als je van sambal houdt dan is dit een aanrader!

Pepers, uien, knoflook, mango, garam masala en glazen potjes met deksel

MISE EN PLACE

Mise en place, oftewel 'de boel klaarzetten'. Ik ben er een groot voorstander van want niets is zo vervelend als misgrijpen. Dat gebeurt namelijk altijd als je een ingrediënt NÚ HEEL SNEL nodig hebt;-) ALTIJD! Naast handig vind ik het ook leuk om te doen; zeker in dit geval want van de kleuren alleen al word ik vrolijk! 

 

Ik heb deze keer de potjes en deksels niet uitgekookt (gesteriliseerd) maar wel heel erg goed schoongemaakt, nagespoeld met ruim loeiheet water en meteen op zijn kop op een schone theedoek gezet. Dekseltjes ook: alle open kanten zijn naar de theedoek gekeerd. Zo kan er, tot ze gevuld worden, geen vuil in komen.

 

Waarom ik ze niet gesteriliseerd heb? Omdat de inhoud toch binnen de kortste keren op is. Ik heb van dit recept 6 potjes kunnen vullen. Daarvan gaan 4 potjes naar anderen waarvan ik weet dat zij er echt geen maanden over doen om ze leeg te maken. Tegen die tijd wordt ik vast weer lief aangekeken;-D 

HET RECEPT

INGREDIËNTEN

  • 2 mango's
  • 1 pond uien
  • 1/2 pot Mangochutney (zelf gebruik ik 3/4 voor nog meer hitte;-)
  • 1 á 2 ons Madame Jeanette (afhankelijk van wat je durft, soms vervang ik de helft door lomboks)
  • 2 flinke eetlepels Garam Masala
  • paar tenen knoflook (voor mij is dat 4 flinke tenen)
  • zonnebloemolie
Uien knoflook pepers mango

Start met uien en knoflook glazig fruiten.

Uien knoflook garam masala

Garam masala erbij en goed roeren.

Uien knoflook garam masala en pepers

Nu de pepers erbij en heel even laten sudderen.

Uien knoflook garam masala pepers en mango

Tot slot de heerlijke mangopuree erdoor.


ZO MAAK JE HET

  1. Mango, uien, knoflook en pepers fijnsnijden of met keukenmachine fijnmalen
  2. Flink olie in de pan en uien en knoflook glazig fruiten
  3. Garam Masala erbij en roeren
  4. Pepers erbij en goed roeren
  5. Chutney erbij (geen foto van maar niet vergeten hoor;-)
  6. Mango toevoegen (hoeft niet te bakken)
  7. Even zacht pruttelen
  8. Potjes vullen, deksel erop en op zijn kop zetten
  9. Als de potten zijn afgekoeld deksel eraf, laagje olie erop om af te dekken en deksel er weer op
Glazen potjes vullen met zelfgemaakte sambal
  • steriliseer de potten en deksels wél als de sambal lang bewaard moet blijven
  • bepaal zelf hoe fijn je alles snijdt/maalt, ik houd zelf van een beetje grof
  • geef de brandweer een seintje als je het gaat eten...
Mangosambal zelfgemaakt van recept

Laat eens weten of je het gemaakt hebt en wat je ervan vond!

(H)EET SMAKELIJK!

Bewaarpin

Recept voor mangosambal

Reactie schrijven

Commentaren: 0