· 

PHOTOSHOP, MET NIETS BEGINNEN

Photoshop schilderij

Er is niets mooiers dan iets nieuws beginnen. Nou ja, ik bedoel in dit geval op creatief gebied. Hoe leuk het ook is om bestaande foto's te bewerken of oude foto's te herstellen, ik krijg de kriebels als ik een leeg, digitaal doek voor me heb. Bovenstaand 'schilderij' heb ik op een oudejaarsavond gemaakt met Photoshop. Ik had geen zin me de hele avond te ergeren aan de veel te harde knallen dus zocht ik afleiding. En die vond ik: van een maagdelijk doek naar een berglandschap in 4 uurtjes! Zeker niet perfect maar o, o, o, wat was ik lekker bezig!

Potje jam

Het was de eerste keer dat ik 'schilderde' met Photoshop. Vroeger heb ik geschilderd met olieverf, acrylverf, aquarel en ook heb ik pastel geprobeerd. Allemaal autodidactisch hoor, geen opleidingen of zo. Ik ben nogal tegen verplichte nummertjes en wekelijks ergens opdraven om les te krijgen is niets voor mij. Dus in het verleden dook ik de bieb in om boeken te verzamelen om daaruit te leren en jaren later (tot op heden en waarschijnlijk tot mijn dood) via internet, werd het nog makkelijker!

 

Ik ben niet zo heel goed in totaal nieuwe dingen bedenken, maar ik doe overal inspiratie op en dan probeer ik iets vergelijkbaars te maken. Zo is ook het potje jam ontstaan. Ik kan daar uren mee bezig zijn en al ontploft de wereld, ik merk niks en ga door met waar ik mee bezig ben. Zó zen;-)

 

Pinterest is trouwens een heel fijne manier om ideeën op te doen en die op te slaan op een bord. Zelf heb ik inmiddels aardig wat borden op allerlei gebied, dus als ik bijvoorbeeld de hal wil opknappen dan staan op het bord "Hal' al diverse tips klaar. Ook Broodje ik heeft borden op Pinterest, dus als je de hele reut eens bij elkaar wilt zien dan ga je hier naartoe;-)

ALLES IS LEUK

Sinaasappel met paraplu

Over het 'sinaasappelkopje' heb ik ongeveer anderhalve dag gedaan. Ik had op Pinterest zoiets gezien (theepot van limoen) en ik vond dat superleuk. Dus foto's bij elkaar gezocht en dit zomerse plaatje gefabriekt. Zelfs de druppels kan je zelf maken... oooh, je moest eens weten hoe vreselijk verslavend dit is! Ik wil dan eigenlijk doorwerken en hele serviezen maken van prei en slablaadjes en rode kool en bananen:-)

 

Ik vind eigenlijk veel te veel leuk. Dat is echt een dingetje waar ik soms mee zit. Dus heb ik besloten dat als er een leven na dit leven bestaat, ik terug wil komen als grafisch ontwerper en dan ga ik wél een opleiding doen. Want dan ga ik er mijn beroep van maken. Nou, ik ben helemaal voorbereid, maar dit huidige leven mag eerst nog wel een poosje duren. Alles op zijn tijd!

 

Veel over Photoshop heb ik geleerd via video's op YouTube. Inmiddels heb ik een flink aantal lessen opgeslagen van 'leraren' die helder en duidelijk zijn in hun uitleg. Want we willen het wel snappen hè?  

Mandala groen

Photoshop heeft een tijdje terug een erg leuke functie geïntroduceerd waarmee je bijvoorbeeld mandala's kunt maken. Je start met een blanco 'vel' en je kunt instellen uit hoeveel compartimenten de mandala moet bestaan. Ik heb hier gekozen voor tien stuks. Als je dan begint te tekenen dan vult het programma de negen andere compartimenten meteen precies hetzelfde in.

 

Onderaan in de diavoorstelling kan je zien dat ik op een gegeven moment de kleuren totaal heb veranderd. Door filters te gebruiken als je werk klaar is kom je kleuren tegen die je enorm aanspreken. Ik ben gek op vergrijsd groen, dus was de keuze niet moeilijk!

 

Er zijn trouwens met deze functie in Photoshop niet alleen mandala's te maken. Het is een enorm veelzijdig programma en het leuke is (lees: vermoeiend;-) dat er steeds weer nieuwe updates zijn met meer mogelijkheden!

TRUI WORDT PANNENLAP

Photoshop stafford

Ik denk dat veel vrouwen dit herkennen: je breit een trui voor jezelf, vervolgens maak je hem toch maar voor je kleine buurmeisje en dan bedenk je dat je eigenlijk veel dringender een pannenlap nodig hebt. Ja? Juist, je snapt het;-) Nou, zo ontstond de kop van deze Stafford ook. Ik heb denk ik alles bij elkaar 6 ideeën gehad over wat dit moest worden. Ach, het maakt op zich ook niks uit natuurlijk. Belangrijkste is dat ik lekker bezig ben en als het aan mij ligt dan zal dat de komende 80 jaar zo blijven!

 

Ik sta best wel eens even stil bij het feit dat ik nu (nog) gezond ben en dat hoop ik zo te houden. Mijn moeder kon prachtig op haar elektronische orgel spelen maar moest dit stoppen vanwege reuma. Ik bedoel maar: tel je zegeningen! 

Zwarte kater Jochie

De afbeelding van mijn kater Jochie is (net als de Stafford hierboven) ontstaan uit een blanco digitaal velletje papier waarvan ik de hoeken had omgevouwen en ineens zag ik er een katje in. Onderaan deze pagina pagina zie je in een diavoorstelling wat voorbeelden van de opbouw van sommige foto's. En het gaat niet alleen maar goed hoor. Enig idee hoeveel miskleunen ik al gemaakt heb de afgelopen 20 jaar? En nog hoor; dan ben ik tevreden met een klus en dan kijk ik er later nog eens naar en dan zie ik dat bijvoorbeeld verhoudingen niet goed zijn. Bedrijfsongevalletje;-D 

Chameleon travel africa

Deze pin voor Pinterest heb ik gemaakt voor het bedrijf van mijn dochter in Zuid-Afrika. Alles vanaf nul zelf gemaakt in Photoshop, behalve het silhouet van de man. Dat was een gratis stockfoto en goed te gebruiken voor wat ik wilde. De bomen (eigenlijk twee delen van dezelfde boom) stonden op een foto uit mijn eigen archief die ik zwart/wit heb gemaakt om vervolgens alleen de boom eruit te selecteren en die te gebruiken voor deze foto.

 

Terwijl ik dit blog schrijf borrelt het in mijn hoofd van de ideeën. Zo kan ik helemaal gek van mezelf worden, maar dat voorkom ik door alles op te schrijven wat in me opkomt. Daarmee bouw ik aan een voorraadje thema's zodat ik niet steeds het wiel hoef uit te vinden want je weet: als je op het laatste moment iets moet bedenken dan kan je het wel schudden. Dan is er geen geborrel in je hoofd. Sterker nog, het lijkt wel of er niets in zit...

 

Mijn lijstje werkt niet altijd hoor; soms wil ik er uit putten en lees het door maar dan heb ik gewoon niet de nodige inspiratie voor de ideetjes die ik had genoteerd. Meestal ga ik dan iets heel anders doen en over het algemeen zit ik dan na een half uur alweer achter de computer omdat ik een paar nieuwe ideeën kreeg;-)

TOILETPAPIER

Rollen toiletpapier

Laten we dit blog nou eens gewoon eindigen met toiletpapier. Altijd al gedacht dat ik ooit een verhaal zou afsluiten met deze noodzakelijke rollen en hier is ie dan! Vanuit het niets gemaakt toen de coronacrisis net begon en half Nederland blijkbaar verwachtte aan de race te gaan. Stiekem heb ik wel even gehoopt (toepasselijk woord;-) dat menig hamsteraar inderdaad een poosje een overactieve endeldarm zou krijgen.

 

Gelukkig is op het moment van schrijven de hamstergekte een beetje genormaliseerd. Nu kan iedereen weer lekker 'aan de rol'. Laten we het vooral zo houden!

 

Als ik een statement wil maken dan doe ik dat ook graag middels Photoshop. Op deze manier had ik toch nog een beetje plezier van het feit dat ik in de winkels voor lege schappen stond. Maar ook ik heb toiletpapier nodig want met een blanco digitaal velletje papier kan ik mijn achterste niet afvegen...

IK ZIE NU PAS DAT IK IN HET BERGLANDSCHAP IETS VERGETEN BEN. IK LAAT HET LEKKER ZO. ZIE JIJ WAT IK BEDOEL?

Meer foto

Pin voor later

Photoshop voorbeelden

Reactie schrijven

Commentaren: 0