· 

ROERBAKSPRUITEN MET KIPGEHAKT

Bord met gewokte spruitjes en kipgehakt

Je houdt ervan of je haat ze! Deze kleine, groene, arbeidsintensieve kooltjes hebben een hoop op hun geweten. Menig kind is door de ouders op diverse manieren verleid om ze toch vooral te proeven maar op een of andere manier zijn veel mensenspruiten van mening dat ze deze knikkers maar beter kunnen ontlopen. Er bestaan kleine mensjes die zo dapper zijn om de uitdaging aan te gaan en dan ontstaat er een levenslange liefdesrelatie, maar meestal is het: "Yech, ik ga dat dus echt niet eten hoor!"

Spruitjes, groente met gezichten

Mijn dochters vallen onder de laatste categorie. En ik heb echt mijn best gedaan! Ik kan me herinneren dat ik in een winkel spruitjes zag liggen, zó klein dat ik ze het predicaat 'babyspruitjes' verleende.

 

Hoewel ik zelf graag spruitjes eet vindt ik het een ramp om ze schoon te maken maar... om de meisjes te paaien zette ik mij aan deze ....klus. "Kijk eens lieverds, babyspruitjes, die zijn wél lekker". En ja hoor, er werden zowaar een paar gegeten. En ja hoor, dat was dan ook de laatste keer. Zucht...

Zelf blijf ik ervan genieten, gewoon gekookt of op andere manieren bereid.

MÁÁK ZE LEKKER

Spruitjes schoonmaken op snijplank

Ik vind ouderwets gekookte spruitjes met wat nootmuskaat nog steeds heerlijk, maar het kan ook anders. Er zijn legio recepten in omloop wat dat betreft maar aan deze variant van mezelf geef ik de voorkeur. Gewokt.

 

Nog meer werk dus, want ze moeten na het schoonmaken in schijfjes gesneden worden;-) Kan waarschijnlijk ook met de keukenmachine maar voor 1 persoon ben je handmatig net zo snel klaar. Grote kans dat deze spruitjes vroeger wel door mijn meiden geaccepteerd zouden zijn maar ja, beetje laat nu... Inmiddels volwassen koken ze allebei erg lekker en het belangrijkste is dat je samen gezellig eet, of het nou spruitjes zijn of niet...

Goed, het recept. Verreweg de meeste van mijn recepten zijn koolhydraatarm. Dit is is naar mijn mening geen dieet maar een manier van leven. Wil je er meer over weten dan is het internet gevuld met goede info. Dit recept is met aardappels erbij een 'gewone' maaltijd. Rijst en couscous zijn ook opties. Voor mij is de zoete aardappel een geweldige vervanger voor de gewone, maar in dit geval heb ik ze weggelaten.

Uien en rode peper geraspt

Nog even iets over de knoflook en de rode peper. Zelf gebruik ik regelmatig knoflook maar de teentjes droogden sneller uit dan ik ze kon gebruiken. Een van mijn vriendinnen gaf me een geweldige tip: knoflook in een spuitflesje. 1 Kneepje is 1 teentje. Bewaren in de koelkast en ik hoef nooit meer zielige, verschrompelde teentjes weg te gooien. Gebruik in dit recept 1 grote rode peper (ik vries ze altijd in omdat ze dan makkelijk te raspen zijn). 3/4 Deel is voor de spruiten en 1/4 deel voor het gehakt. Als je het iets minder heet wilt hebben dan kan je de zaadjes verwijderen.

Knoflook in fles, rode peper en uien

HET RECEPT

ROERBAKSPRUITEN MET KIPGEHAKT (2 personen)

VOOR DE SPRUITJES

 • zonnebloem- of arachideolie, 2 á 3 eetl.
 • 500 gr spruiten, schoongemaakt en in schijfjes
 • 1 grote ui, gesnipperd
 • 3/4 rode peper, geraspt
 • knoflook, in welke vorm dan ook (ca. 3 tenen)
 • peper en zout naar smaak
 • ketjap manis (klein scheutje)

VOOR HET KIPGEHAKT

 • zonnebloem- of arachideolie, 2 á 3 eetl.
 • 300 gr kipgehakt
 • 1/4 rode peper, geraspt
 • Knoflook (ca. 2 tenen)
 • peper en zout naar smaak
 • ketjap manis (hele flinke scheut)

Kipgehakt met kruiden in mengkom
Kipgehakt bakken in koekenpan

ZO MAAK JE DE SPRUITJES

 1. Verhit de olie in de wok en voeg de spruitjes toe. Roerbak even maar zet daarna de hittebron lager, want anders verbranden ze
 2. Voeg de uien en de rode peper toe, kort samen bakken
 3. Voeg de knoflook toe, kort samen bakken
 4. Voeg peper en zout toe naar smaak
 5. Laat alles ongeveer 15 min. zachtjes bakken onder af en toe omscheppen (beetgaar)
 6. Voeg naar smaak een scheut ketjap manis toe en verwarm nog 5 minuten
Pannen met spruitjes en kipgehakt

ZO MAAK JE HET KIPGEHAKT

 1. Doe het gehakt in een kom samen met de rode peper, knoflook, peper en zout
 2. Verhit olie in een koekenpan en schep met een eetlepel kleine bergjes gehakt in de olie. Druk elk bergje plat met de lepel tot een soort 'koekje'
 3. Laat ze, op niet te hoge temperatuur, om en om bakken tot ze lichtbruin zijn (zo'n 10 min.)
 4. Schenk een flinke scheut ketjap manis over de gehakt en laat ze nog eens 10 min. heel zachtjes bakken (ook nu af en toe omdraaien)
Bord met gewokte spruitjes en gehakt

Klaar! Ik drink graag (zó braaf) een beker melk bij mijn warme maaltijd en meestal staat de Sambal Badjak in de buurt;-) Niet altijd nodig maar als een soort EHBO (Eerste Hulp Bij Ontzettendflauw;-)

 

EET SMAKELIJK!

Meer recepten

Pin voor later

Blog met humor over reizen, kat, eten, recepten, foto's

Reactie schrijven

Commentaren: 0