· 

TV IS EEN AFKORTING VAN...

Televisie en snacks

Qua afkorting zou het allemaal kunnen: TijdVerspilling, TijdVerdrijf of Tv-Verslaving, maar ik zou niet zonder kunnen, dat geef ik eerlijk toe. Mijn TV. En wat kijk ik dan alzo? Nou eeeh, NETFLIX dus;-) En waarom? Omdat ik klaar ben met de pulp die wordt uitgezonden door de omroepen (op een enkele uitzondering na dan).

Daar waar tv een welkome afwisseling en afleiding voor me zou moeten zijn na een dag hard werken of tijdens een dag stevig luieren wekte het apparaat steeds meer ergernis bij me op. Nou ja, de tv zelf natuurlijk niet hè, die kan er ook niks aan doen dat er kwalitatief weinig goede programma's zijn. En dan die oeverloze reclames! Het is op een vreselijke manier uit de klauw gelopen en ik doe er niet meer aan mee! Of ik tv nooit leuk vond?

DALLAS

Vroeger wel hoor! Ik kan me nog herinneren dat begin jaren ‘80 van de vorige eeuw de Amerikaanse serie Dallas begon. Ah, geweldig vond ik dat! De valse JR, de meestal dronken Sue Ellen, de knappe Bobby en de mooie maar doodsaaie Pamela. Ik was getrouwd in die tijd, nog geen kinderen en Man en ik werkten allebei.

 

Elke dinsdagavond poetsten we samen onze flat en als Dallas begon dan mochten we pauzeren van onszelf. Zwijmel, zwijmel, wat was het spannend en wat waren de intriges ingewikkeld. Maar wat bleven de vrouwen móói, ondanks stress, boosheid en sloten tranen! Als zij ‘s ochtends ontwaakten (ik wordt gewoon wakker maar zij ontwáken) dan zat alles meteen strak in de plamuur. 

Dallas acteurs

Waar veel mensen ‘s ochtends na de eerste schrik bij een blik in de spiegel meteen naar de make-up grijpen, gooiden zij bevallig de beentjes naast het bed en waren a la minute gereed om aan een missverkiezing mee te doen. Ik weet het, dat is nu nog steeds zo bij elke film die je ziet, maar bijna veertig jaar geleden was dat nieuw. En dan de ellende die deze mensen meemaakten! Het ene drama na het andere. En geen wallen onder de ogen hè? En geen pieker-piekhaartjes! Ah, wat was Dallas een geweldige serie.

THE BOLD AND THE BEAUTIFUL

Cast the bold and the beautiful

Jaren later was daar de serie The Bold And The Beautiful. Zelfde laken een pak. Ook dát heb ik een tijdje gevolgd. Maar ergens, ongemerkt, gaat er een knop om. Heel onopvallend maar toch.

 

De mannen waren niet meer knap maar te glad. De vrouwen waren onder de make-up toch minder mooi en strak. En de drama’s waren zó talrijk dat het niet geloofwaardig meer was. Los daarvan leken ze niks te kunnen doen zonder een glas alcohol (hik).

 

En daar ging mijn interesse. Af en toe keek ik nog terwijl ik zelf niet snapte waarom. Dus dat was einde serie. The Bold wordt nog steeds uitgezonden. Vorig jaar zapte ik er toevallig langs en bleef even hangen. Dat ‘even’ heeft precies 5 seconden geduurd. Nee, mijn interesses zijn in de loop der jaren drastisch gewijzigd!

VTWONEN

VT wonen rode keuken

Natuurlijk waren en zijn er programma’s die ik erg mooi vind, maar dan heb ik het over documentaires en historische films. En de laatste jaren heb ik veel kookprogramma’s gezien. Dat heeft mijn interesse opnieuw wakker geschud dus ik ben sinds die tijd weer stevig ‘aan de kook’.

 

Weet je wat ik persoonlijk ook een knaller vond? Vtwonen! Op zondagavond zat ik om 19:30 uur voor de buis (nou ja buis, flatscreen;-) en genoot een uur lang van de metamorfose. De stylisten in dat programma waren zo verschrikkelijk goed in het samenbrengen van twee totaal uiteenlopende voorkeuren. Man houdt van strak, zwart-wit en is allergisch voor frutsels. Vrouw houdt van landelijk, veel kleur en is idolaat van frutsels.

 

Hoe ze dat weten samen te brengen is mij een raadsel. Ook al zullen de stylisten Frans of Fietje nooit mijn huis metamorfoseren (jemig wat een woord, afkomstig van het Oudgriekse μορφή 'morfé' en dat heb ik niet van mezelf;-), ik deed veel leuke ideeën op. 

Cameravrouw

Verder is er veel pulp op tv. En pulp is in mijn opinie nog zacht uitgedrukt! Programmamakers letten sterk op de kijkcijfers natuurlijk en van een programma met hoge kijkcijfers wordt naar ik vermoed een soort 'kopietje' gemaakt met een iets andere samenstelling van acteurs en een licht afwijkend thema. Maar vooral veel van het zelfde.

 

 

Producties van vaderlandse bodem vind ik meestal vrij platvloers. Ik heb zelden een Nederlands product gezien zonder bloot, schuttingtaal of vloeken. En Nederland is gek op herhalingen. Vooral de commerciële omroepen zijn daar bijzonder sterk in. Echt nieuwe, verfrissende dingen komen niet of nauwelijks voorbij. Jammer. Ik zou zelf liever kiezen voor 20 kwalitatief goede zenders in plaats van 500 B-film-verspreiders. Maar liever koekjes worden nog steeds niet gebakken;-)

RECLAME

Misleidende reclame

Zullen we het nog even over de reclames hebben? Kan je dat wel aan? Ik bijna niet! Van alle troep die op tv te bekijken is vind ik reclame echt de grootste vuilnis. Toegegeven, er zitten juweeltjes bij af en toe maar de rest is pure misleiding en/of bijzonder irritant.

 

Waarom betalen bedrijven grof geld voor reclamezendtijd om vervolgens de mensheid voor te liegen? Het moet de moeite waard zijn dus kan het bijna niet anders dan dat veel kijkers ook daadwerkelijk kopen. En in veel gevallen veel te veel geld uitgeven. En vrijwel altijd bedonderd worden waar ze zelf bij staan!

 

Ach, over reclame kan ik wel 6 blogs vullen. Misschien doe ik dat wel een keer als ik een writers block heb. Als er echt niks anders meer is om over te schrijven. 

IK KIJK GEEN NIEUWS MEER

Map van de wereld

Een paar jaar geleden ben ik gestopt met het kijken naar journaals en actualiteitenprogramma's. Ik werd er elke dag weer neerslachtig van. Waarom zou ik dagelijks vrijwillig kijken naar individuen over de hele wereld die nog steeds niet snappen wat ze moeten doen voor meer vrede.

 

Waarom moet ik kijken naar ellende in andere landen terwijl de verantwoordelijke regeringen hun kop in het zand steken, zich persoonlijk verrijken, oorlogen voeren en hele bevolkingen laten creperen? Waarom moet ik steeds weer constateren dat onze regering te slap is om ook maar iets zinnigs te doen voor binnen- en buitenland? Moet ik op de hoogte blijven omdat iedereen dat doet? Omdat je anders niet 'bijblijft'?

 

Nieuws is een soap op zich: jaar na jaar vrijwel hetzelfde en zelden positief nieuws. Ik kijk dagelijks op phone of tablet naar Nu.nl en dat houdt me meer dan voldoende op de hoogte van het wereldgebeuren. Ik bepaal zelf wat ik lees. In een tv-journaal kan ik niet altijd om de politiek heen, maar als ik op Nu.nl het hoofd van onze minister-president zie scroll ik daar heerlijk voorbij. Nu-even-niet.nl;-)

Kasteel documentaire

Sinds een aantal maanden heb ik NETFLIX en daar heb ik nog geen moment spijt van gehad! Zeker, zij hebben ook B-films en slechte series, maar verder zoveel leuke en mooie dingen. Het eerste dat ik heb gekeken, zonder reclame of enige andere vorm van ergernis, was The Bridge. Dat is een Deens-Zweedse tv-misdaadserie en die had ik, toen hij op tv werd uitgezonden, niet helemaal kunnen zien. Zó geweldig goed! Maar er zijn ook schitterende documentaires over bijvoorbeeld kastelen en hun geschiedenis en nog veel meer uiteraard.

 

Mijn tv staat in de kamer en blijft daar staan. Nogmaals, ik zou hem niet willen missen maar ik laat hem ook mijn leven, humeur en dagindeling niet bepalen. Doe ik liever zelf:-)

BewaarPin

TV kijken, televisie

Reactie schrijven

Commentaren: 0