· 

TRAGE TRUUS (slowcooker)

Kok met koksmuts en houten lepel en keukengerei

Mag ik jullie voorstellen aan Truus. Voluit: Trage Truus! Twee jaar geleden bedacht ik dat ik wel wat hulp kon gebruiken in mijn huishouding en dan met name in de keuken. Dat had ik wel verdiend op mijn leeftijd vond ik;-) Nou vind ik koken erg leuk, maar vier dagen per week werken en daarnaast huishouden, klussen, kat, hobby’s en sociale contacten onderhouden maakten dat ik er soms teveel tijd aan kwijt was. Vond ik.

Slowcooker met vlees

Hoe ik dit (deels) heb opgelost? Door een slowcooker aan te schaffen. Het woord zegt het al: slow = langzaam = traag. De naam Truus komt niet voor in onze familie maar mijn jongste dochter noemt me vaak zo en ik reageer daar het zelfde op als op mam;-) Wij zijn niet moeilijk.

 

Ik vond deze naam ook uitermate geschikt voor dit apparaat: niet snel, maar doelbewust en met uitstekende resultaten! Als ik iets wil aanschaffen en zeker als het wat meer eurootjes kost, lees ik voor de koop graag een heleboel reviews.

 

In dit geval ook over het verbruik want Truus werkt gemiddeld 7 uren aaneen zonder pauze. Het schijnt zo te zijn dat een slowcooker een lager vermogen heeft dan bijvoorbeeld een oven (45 minuten tegen 8 uren). Je googelt op ‘reviews slowcooker’ en tadaaa, bank-koffie-lezen;-) Echt, ik doe dit altijd en het heeft me een hoop tijd bespaard en waarschijnlijk diverse keren behoed voor miskopen.

 

Zo ook met de slowcooker. Na het lezen van verhalen van ervaringsdeskundigen durfde ik het aan. Dus besteld en al na een dag had ik mijn hulp in de huishouding aan de goede kant van mijn voordeur. Omdat ik grotere porties wilde koken om ook in te kunnen vriezen heb ik een 6-liter cooker gekocht. Geen moment spijt van gehad!

HOE WERKT TRUUS?

Broodje pulled pork

In grote lijnen werkt het zo: ingrediënten in de pan, pan aanzetten op Hoog, Laag of Automatisch, zo’n 5 tot 8 uren wachten terwijl je huis zich vult met heerlijke geuren, klaar! Ja, je leest het goed: KLAAR!

 

Normaal gesproken ben al ik makkelijk in de omgang maar met Truus was het liefde na de eerste suddersessie. Ik had in de weken voor de aanschaf al een slowcooker-pagina aangemaakt op Pinterest waar ik diverse recepten had verzameld. Een van die recepten ging over het maken van Pulled Pork, je weet wel, supergaar vlees dat vanzelf uit elkaar valt na lang garen.

 

Nou ja, je moet nog wel even zelf 'pullen' met twee vorken maar dan eindig je met een behoorlijke hoeveelheid heerlijk vlees. Verdelen over een aantal bakjes en in de vriezer ermee!

TRUUS KAN OOK IETS NIET:-(

Gedekte eettafel met bloemen

Er kunnen complete maaltijden in maar ook brood en gebak wordt erin klaargemaakt. Zelf heb ik nog niet alles uitgeprobeerd, maar er staat het nodige op mijn to-do-lijst!

 

Er zijn slowcookers te koop met een timer en die zijn ook erg gewild. Veel werkenden zetten hun Truus aan als ze 's ochtends de deur uit gaan naar het werk en komen 's avonds thuis in een heerlijk geurend huis waar ze bijna meteen aan kunnen schuiven (bijna, want tafel dekken kan Truus dan weer niet, staat inderdaad ook niet in de handleiding, dus toch een minpuntje).

 

Zelf laat ik nooit apparaten aan staan als ik niet thuis ben, dus traagkook ik op mijn vrije dag of in het weekend. Al voor de ochtendkoffie zet ik haar aan en aan het einde van de dag kan ik eten én invriezen. Andersom kan ook maar daar is mijn gebit dan weer minder blij mee. Zelden word ik zó vrolijk van iets dat traag werkt!

Flessen olijfolie met paart etiket

Wat zo geweldig is aan Trage Truus is dat ik nergens meer naar om hoef te kijken. Ik gooi wat etenswaren bij haar naar binnen en zet haar aan. Zodra ik bij haar wegloop gaat zij rustig aan het werk.

 

Ze maakt totaal geen geluid en de luchtjes die ze loost zijn watertandend lekker. Ze houdt niet van extra vet dus dat hoef ik nooit toe te voegen. Men zegt dat de vitaminen beter bewaard blijven maar dat controleer ik nooit;-) Ik hoef niks om te keren want Truus regelt dat zelf. Ik hoef nooit vocht toe te voegen want Truus houdt vocht vast (moet jíj eens proberen). Ik hoef nooit bang te zijn dat iets aanbrandt want ze is brandwerend. Ik hoef nooit bang te zijn dat mijn gerecht overkookt want zij houdt alles binnen. Zeg nou zelf: zo’n Truus past toch in elke keuken?

 

Mijn Trage Truus blijft bij mij zolang ze leeft en als ze ooit echt niet meer vooruit te branden is (dus een beetje overleden zeg maar) dan komt er een Trage Theo of een Kruipende Karel of zoiets, want ik kan niet meer leven zonder deze langzame partner! Ik bedoel, kijk nou de Rendang hieronder. Die wil je toch op je bord?

Bord met rendang, rijst eieren en satehsaus

HOE REINIG JE TRUUS?

Afwassen in de keuken

Je hoeft Truus, in tegenstelling tot ons mensen, meestal alleen aan de binnenkant te wassen. Zij bestaat namelijk uit drie delen: een mantel, een (vrij zwaar) lijf en een deksel. Normaal gesproken zit het lijf in de mantel maar als je haar gaat poetsen gaat het lijf eruit.

 

Je zet de 'naakte' Truus in de gootsteen en vult haar met heet water en afwasmiddel. Ze is supersnel schoon! De mantel wordt eigenlijk nooit vuil (bij mij tenminste niet, ik weet niet wat jij allemaal uitspookt in je keuken;-)

 

Ze heeft een ereplekje en is daar niet vanaf te stoten door welk apparaat dan ook! Nou moet ik erbij vertellen dat mijn keuken meerdere ereplekjes kent want zo zijn daar nog een Airfryer, een broodbakmachine en een keukenmachine.

 

Zo, de 'Story of Trage Truus' is geschreven. Nu kijken of ik inspiratie heb voor mijn Snelle Suus of mijn Hete Harry of misschien mijn Draaiende Dirk. Daar maken we mooi aparte artikelen over want per slot van rekening is dit een blog, geen boek...;-)

Lees meer Keukendiversen

BewaarPin

Slowcooker uitleg en tips

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Ron (zondag, 16 februari 2020 07:11)

    Ideaal.