· 

ZUID-AFRIKA LAAT ME NOOIT MEER LOS

Olifanten en neushoorns imponeren in Zuid-Afrika

Lekker dramatische titel hè? Maar het is wel zo: als je vaker op een fijne plek geweest bent voelt het echt als thuiskomen zodra je er weer terug bent. Ik heb dat met Zuid-Afrika. Het is dat Dochter daar woont anders was ik er waarschijnlijk nooit naartoe gegaan, maar dat liep even anders. Wat is dat dan toch, dat dit land zijn wortels in je hart plant en nooit meer los laat? We schrijven het jaar 2006.

Giraffen tussen bomen onzichtbar

Bedenk wel dat ik dit schrijf als niet-inwoner van Zuid-Afrika hè? Dus mijn beleving is vrij toeristisch met een wat breder besef van het werkelijke leven omdat ik daar familie heb wonen.

 

Omdat Dochter en haar gezin midden in de bush wonen kom ik nooit in een grote stad en eerlijk gezegd heb ik daar ook geen behoefte aan. Hoedspruit ligt zo'n 30 km bij de farm van Dochter vandaan en is lekker levendig, maar niet te vergelijken met Johannesburg of Pretoria. Zet mij maar midden in de natuur met zo min mogelijk mensen. Dieren zie je daar toch wel, geen ontkomen aan zelfs;-) Misschien ten overvloede: Dochter woont daar al ruim 15 jaar en is nog steeds net zo verliefd op het land als in het begin!

Auto rijden in Zuid-Afrika

Neem nou de foto van de giraffen hierboven. Die is gemaakt tijdens een rit door militair gebied dat jaren geleden nog bezocht mocht worden. Nu mag dat helaas niet meer. We hebben er een middag rondgereden en geen mens gezien. En het is dat Schoonzoon en Dochter wezen naar de giraffen want ik had ze dus never nooit ontdekt!

 

Zo op de foto kan je je het misschien niet voorstellen maar je rijdt er rond en probeert alles om je heen in je op te nemen. Dan zie je deze kolossale dieren toch echt makkelijk over het hoofd. Altijd gedacht dat 2 giraffen tussen kale bomen meteen op zouden vallen. Nee dus! En al rondrijdend en speurend moet soms even gestopt worden om de benen te strekken en wat te eten of drinken. Een goede gids weet waar je uit de auto kunt en waar niet. Zó goed voor je gezondheid dat hij dat weet;-)

OLIFANT VERSUS NEUSHOORNS

De foto helemaal bovenaan dit artikel is genomen tijdens een andere bush-drive. Met nog zo'n 5 personen en een ranger rijd je in een jeep een paar uur rustig door de bush en je ziet vanzelf wat je tegenkomt. Dit was zó geweldig: de olifant maakte zich groter door op het heuveltje te gaan staan en de neushoorns kwamen steeds dichterbij omdat ze slechtziend én nieuwsgierig zijn. Ze kunnen goed horen en ruiken maar zouden eigenlijk een brilletje moeten dragen!

 

We hebben zeker een half uur staan kijken naar het macho gedrag van de olifant en de onverstoorbare neushoorns. Vooruit lopen, achteruit lopen, trompetteren en zand opstuiven met de poten. Puur imponerend gedrag en theater van de bovenste plank!

Spinnennest in boom in Zuid-Afrika

En dit dan: een enorm spinnennest, vastgemaakt aan een paar takken. Dit insectenhuis was zeker 40 á 50 cm lang en als je goed kijkt zie je honderden dode blaadjes zitten die mooi verwerkt zijn in dit kunststukje van moeder natuur! En geloof het of niet: ik had zelfs als niet-spin-fan best even binnenshuis willen kijken;-)

SLIMME WATERBOKKEN

Hieronder een mooie plas op het militair terrein. Er stond een 'hide' bij waar we een hele poos stil gezeten hebben zonder gezien te worden en waar vanuit ik deze foto's heb gemaakt. Sowieso al een prachtig stukje natuur!

Air Force Base in Zuid-Afrika, militair terrein
Waterbok en krokodil bij plas in Zuid-Afrika

De cirkel op de foto geeft aan waar een krokodil in het water ligt, nét onder het oppervlak. De waterbokken hadden hem snel in de gaten en het was mooi om te zien dat steeds een paar bokken de krokodil in de gaten hielden (waarbij ik vond dat ze soms wel érg dichtbij kwamen) en de rest kon drinken. Dit bedoel ik. Kijken en genieten!

VERSTOPPERTJE SPELEN

Het is natuurlijk niet bedoeld om verstoppertje te spelen maar de dieren staan niet steeds midden op het pad in Afrika. Vaak zoeken ze de schaduw op als het bloedheet is. Dan is het goed om je heen kijken of je wat kunt 'spotten' en dat is op zich een leuke tak van sport. Zie je beide kudu's?

Kudu vrouwtje in Zuid-Afrika schuilt onder boom voor wat schaduw

Als je denkt dat jij de dieren als eerste in de gaten hebt dan denk je verkeerd. Ze hebben jou al in de gaten lang voordat jij hén ziet. Meestal blijven ze waar ze zijn want ze zijn auto's gewend. Ze zien ons niet als lekkere malse hapjes in blik, maar als een geheel.

 

De auto mét inhoud is zeg maar 1 ding. Dat is ook de reden waarom altijd gezegd wordt: houd alles binnenboord. Dus niet uit de auto hangen om foto's te maken, dat doe je binnen de 'grenzen' van de auto. Het zijn open jeeps waarin je vrij hoog zit dus iedereen heeft ruimte en zicht genoeg om mooie plaatjes te schieten (zie mij maar eens prinsheerlijk zitten hieronder:-) 

Siny in jeep in Zuid-Afrika
Vervet monkey in Zuid-Afrika
Giraffe in Zuid-Afrika

GEVOEL VALT VAAK NIET UIT TE LEGGEN

Er is zoveel te zien in Zuid-Afrika! Zoveel dat ik al gezien heb en nog zou willen zien. De kleuren, de geur, de (ont)spanning... vraag het iedereen die in dit land is geweest. Niemand kan uitleggen waarom het je 'pakt' om nooit meer los te laten. Het is blijkbaar iets magisch dat andere landen niet hebben, hoe mooi ze ook zijn. Afrika is een verslaving en ik moet er niet aan denken dat ik nooit meer zou gaan. En al moet ik er wat langer voor sparen en al kan het niet elk jaar, ik blijf me verheugen op de volgende reis!

 

Er is namelijk een groot verschil tussen naar een documentaire kijken of er zelf middenin zitten!

Meer lezen over Zuid-Afrika

BewaarPin

Pin over mijn belevenissen in Zuid-Afrika

Reactie schrijven

Commentaren: 0