· 

ZWART-WITFOTO'S INKLEUREN in Photoshop

Zwart wit foto inkleuren flessen glas

Klik op de foto's voor een vergroting!

 

Zwart/wit foto's inkleuren geeft je oneindig veel mogelijkheden en dus kan je je creativiteit echt inzetten. De zwart/wit foto van de glazen flessen maakte dat mijn vingers gingen jeuken; ik wilde er zo snel mogelijk mee aan de slag. Ik heb hem aan het eind wel iets 'spannender' gemaakt door de weerspiegelingen een andere kleur te geven. En gewoon in één kleur kan natuurlijk ook!

EEN KORTE UITLEG

Op deze foto zie je een schermafbeelding van hoe het er in Photoshop uitziet. Elke fles krijgt bij het inkleuren zijn eigen kleurfilter. Wil ik bijvoorbeeld de groene fles een andere kleur geven dan dubbelklik ik op het filter van die fles en dan opent zich een kleurenprogramma. Ik klik daarin op rood en meteen wordt de fles rood (en zo heb je duizenden opties).

 

De eerste keer zwart wit inkleuren is heel veel werk. Daarna is het een kwestie van snel kleur wijzigen als je een deel van de foto (of de hele foto) niet zo mooi vindt.

 

Als je dus eenmaal iets netjes ingekleurd hebt en het bestand is goed opgeslagen dan kan je altijd achteraf de kleur in een paar seconden aanpassen.

 

Ik hoop dat je het een beetje begrijpt: foto's bewerken kan ik veel beter dan uitleg geven over hoe ik het doe;-)

PORTRET

Zwart wit foto ingekleurd portret

Deze foto was betrekkelijk makkelijk, er zijn weinig kleuren gebruikt. Toch gaat er vrij veel tijd inzitten omdat het wel heel secuur moet gebeuren.

 

Als je de foto zou vergroten dan moeten alle randen en overgangen netjes zijn. Vloeiend en geen stukje overgeslagen.

 

Ook huidskleur vraagt veel aandacht. Het moet natuurgetrouw zijn en ook de tijd waarin de foto gemaakt is speelt een belangrijke rol.

 

Bij echt oude foto's vind ik een wat aangepaste huidskleur mooier, evenals gedekte kleuren voor kleding, achtergrond e.d. 

De foto van het meisje in de vensterbank was ook een uitdaging. Hij moest in ieder geval lichter worden om hem wat minder somber te maken maar wel zijn 'verhaal' blijven vertellen.

 

Ik heb zelden een doel voor ogen; ik zie veel foto's voorbij komen en kies heel simpel dát plaatje uit waar ik een klik mee heb. Soms zit ik midden in een bewerking en dan is de klik weg: dan gaat de foto ook weg.

 

Hij blijft wel in mijn archief maar ik wil vooral plezier hebben in wat ik doe en werken aan een foto waar ik geen feeling (meer) mee heb is zonde van mijn tijd.

 

Deze foto koos ik mede vanwege de huizen buiten. Die moesten ook gekleurd worden maar dan wel heel subtiel.

 

De losse haren en onduidelijke stukjes in het plaatje maakten het een uitdaging, maar met alleen vierkantjes inkleuren leer ik het nooit natuurlijk! Lekker veel oefening dus;-)

Zwart wit foto ingekleurd, meisje met pop

FAMILIE

Opa en Oma ingekleurde foto

Deze foto heb ik enkele jaren geleden al eens gepost op Facebook. Dit zijn mijn Pake & Beppe in 1961. Ik kwam in mijn archief de zwart/wit-versie tegen en ik kon me de kleuren van oma's pakje nog goed herinneren.

 

En toen moest ik me dus serieus verdiepen in het professioneel inkleuren, want dit wilde ik gewoon goed en netjes doen!

 

Het was ook de eerste keer dat ik serieus naar de intensiteit van kleuren keek. Felblauw was absoluut niet mooi geweest. 

 

Geen idee of de stropdas van opa echt blauw was maar ik vond hem wel mooi matchen met oma's bruiloftskleding:-)

Wat logeerde ik graag bij deze twee<3

Schoolfoto's oud en ingekleurd

Een schoolfoto van mijn moeder, omstreeks 1945 gemaakt. En die van mijn vader rond 1943. Ik vind deze foto's heel vertederend en ontroerend. Deze twee hebben, zoals vrijwel iedereen, de nodige klappen gehad van het leven en bij schoolfoto's denk ik altijd: 'Ach lieverd, zó onschuldig nog. Maar goed dat je niet in de toekomst kon kijken'.

 

Deze moesten natuurlijk ook ingekleurd worden. Het geinige was dat ik ze postuum leuk aan kon kleden. Ik had totaal geen idee van de originele kleuren dus ik kon mijn hart ophalen. Wel gematigd natuurlijk en het schoolmeubilair was toentertijd volgens mij allemaal gewoon van blank hout.

 

Ik ben echt verliefd op deze foto's. Zo in kleur komen ze tot leven en die koppies hè? Zó schattig!

VICTORIAANS

Victoriaanse vrouw, ingekleurde oude foto

Dit vond ik ook een geweldige foto! Kan je je voorstellen dat ik bij het zien ervan meteen voor ogen kreeg hoe hij moest worden?

 

Ik wilde naast het inkleuren ook wat meer ruimte in haar kijkrichting en er moest een item toegevoegd worden, maar wat?

 

Al bladerend op internet bij de gratis stockfoto's kwam ik deze bloemen tegen. Bingo! De kleur ervan heb ik aangepast aan de foto om een mooi geheel te krijgen. Weer gedekte, zachte tinten.

 

Ingekleurde zwart wit foto, dame met kat, victoriaans

Wie ze was vertelt het verhaal niet maar ze was (en is letterlijk) een plaatje! Ook hier moest meer ruimte komen en een toevoeging.

 

Dat werden een trompe l'oeil op de achterwand en mijn kater Jochie aan de voet.

 

De foto van mijn kat heb ik sterk moeten verkleinen en verouderen, maar wat is ie knap hè;-)

 

De achtergrond was weer een gratis stockfoto die enorm goed kleurt bij de rest van het plaatje.

 

Qua kleding zou ik trouwens best in die tijd hebben willen leven!

VOORBEELDVIDEO

Deze video op YouTube geeft goed weer wat er komt kijken bij het inkleuren van een zwart/wit foto. Hij duurt 19 minuten en de uitleg wordt gegeven door Unmesh Dinda. Hij is qua praten (Engels) vrij druk maar geluid kan je uitzetten toch? Deze man is een expert op Photoshopgebied en laat zien hoe je het echt goed doet.

 

Er zijn ontelbare lesvideo's door anderen gemaakt die een snellere manier laten zien maar die leveren geen perfectie. Haastige spoed is hier dus ook zelden goed;-)

 

 

Meer foto

BewaarPin

Zwart wit foto's ingekleurd

Reactie schrijven

Commentaren: 0